BiH
382

Bihaćki rafteri "Una-Aqua" centra spašavali živote u Doboju

FENA
Da humanost nema granica, još jednom su dokazali i bihaćki rafteri, članovi rafting centra "Una-Aqua", koji su se, s obzirom da je stanje u Bihaću bilo dobro u odnosu na druge dijelove BiH, stavili na raspolaganje Federalnom štabu Civilne zaštite za pomoć ugroženim područjima.

Namjera im je bila da se probiju do Maglaja ili Zenice, gdje je bilo najteže, no s obzirom da nisu mogli doći do tih gradova, upućeni su u Doboj gdje su u četvrtak od 05.00 ujutro do 20.00 sati pomagali ugroženom stanovništvu.

Devet iskusnih skipera i jedan vozač otišli su u Doboj sa standardnom rafting opremom i svoja tri čamca. Sa njima su krenuli i neki od članova Udruženja ABC. Njihova spremnost i profesionalnost, ubrzo je pokazala rezultate.

"Djelovali smo podijeljeni u tri ekipe na tri različite strane, na nepristupačnim terenima do kojih nije moguće doći bez čamaca i izvukli smo više od 100 osoba", izjavio je za Fenu Armin Amidžić, jedan od raftera, koji je ujedno i direktor rafting centra "Una-Aqua".

Dodao je da su također, za tri puta više ljudi dopremili čamcima hranu i ostale potrepštine. Istakao je da im je najviše pomoglo iskustvo, koje imaju u vodi, jer iako je bilo dosta građana koji su željeli pomoći, nisu imali čamaca.

"Osim toga malo je bilo profesionalaca. Našu brzinu i efikasnost brzo su prepoznali, tako da kad su se naši čamci probušili, davali su nam druge od manje iskusnih ekipa, kako bi pomogli unesrećenima", priča Amidžić.

Prema njegovim riječima, uslovi su bili jako teški, na pojedinim mjestima voda je bila duboka između četiri i pet metara.

"Vidjeli smo i jedno beživotno tijelo muškarca kako pluta, ali ga nismo htjeli izvlačiti da se ne stvara panika među ljudima, već smo to dojavili policiji", kazao je Amidžić i naglasio da je ponosan na sve ljude koji su zajedno s njim učestvovali u spašavanju, jer su postigli izvanredne rezultate.

Nakon povratka ekipe iz Doboja, u organizaciji Udruženja ABC danas je poslana i pošiljka sa hranom, lijekovima, vodom i drugim potrepštinama za Doboj, u kasarnu u kojoj se nalazi krizni štab zajedno sa evakuiranim stanovništvom.