BiH
10

Bihać: Uhapšene dvije osobe zbog iznude i zloupotrebe položaja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), postupajući po naredbi Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću, lišili su slobode Agima Murtića i dr. Antu Šantića iz Bihaća, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela, kazao je danas novinarima glasnogovornik Tužilaštva USK-a Adnan Tulić.

"Prvoosumnjičenom Agimu Murtiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo 'iznude', na način da je za sebe i drugoosumnjičenog dr. Šantića, upotrebom prijetnje i sile prema određenoj osobi, pribavio protupravnu imovinsku korist", kazao je Tulić.

Dodao je da se drugoosumnjičenom dr. Šantiću stavlja na teret da je u dužem vremenskom periodu zloupotrebljavao svoj položaj doktora u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, kako bi od te osobe, pribavljao sebi imovinsku korist.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su u četvrtak privedeni u Tužilaštvo USK-a i ispitani, nakon čega im je Općinski sud u Bihaću odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, na prijedlog Tužilaštva.

Treća osoba, koja se pominje u ovom slučaju, kako nezvanično saznaje Fena, je vlasnik firme za prodaju ortopedskih pomagala, koji je prijavio prijetnje policiji i dogovorio predaju označenih novčanica prvooptuženom Murtiću, koji je nakon toga uhapšen.

Drugooptuženi dr. Šantić, također nezvanično, tražio je od vlasnika firme procenat po svakoj propisanoj doznaci za ortopedska pomagala, čija se cijena kreće između 500 i 2.000 KM.