{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bihać: Spriječen pokušaj krijumčarenja kontejnera cigareta u vrijednosti oko 700.000KM

N
11.11.2004. u 19:46
0
0
Bihać: Spriječen pokušaj krijumčarenja kontejnera cigareta u vrijednosti oko 700.000KM
0
Bihać: Spriječen pokušaj krijumčarenja kontejnera cigareta u vrijednosti oko 700.000KM
U sklopu pojačanih aktivnosti na kontroli robe koje prate proces zatvaranja 27 carinskih ispostava, danas je u Carinskoj ispostavi Bihać zaplijenjen kontejner cigareta pri pokušaju krijumčarenja u BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je saopštenje iz Uprave za nedirektno oporezivanje BiH, na graničnom prelazu Izačić pošiljka je prijavljena kao sportska obuća. Na deklaraciji je navedeno da se radi o 273 kolete, odnosno 13.104 para obuće u vrijednosti od 62.640 dolara.

Prilikom pregleda na mjestu konačnog carinjenja u Carinskoj ispostavi Bihać carinici su utvrdili da se samo na početku kontejnera nalazi obuća, a sve ostalo su cigarete marke Marlboro, tvrdo paovanjje.

Budući da se radi o ogromnoj količini krijumčarenje robe carinici još uvijek vrše prebrojavanje i daljnji pregled kontejnera. Prema prvim procjenama, ako se uzme u obzir tržišta vrijednost, te carinske i porezne takse jer je u pitanju visokotarifna roba, vrijednost zaplijenjene pošiljke iznosi oko 700.000 KM.

O ovom slučaju obaviješteno je Državno tužitelaštvo s kojim će službenici Uprave za nedirektno oporezivanje provoditi daljnje istražne aktivnosti.

Mobilni timovi Sektora za provedbu carinskih i poreznih propisa Uprave za nedirektno oporezivanje jučer su na osnovi svojih obavještajnih dojmova pratili tri kamiona s voćem koji su na graničnom prijelazu Šamac prijavili lažnu količinu i vrstu robe. Pri istovaru je izvršen detaljan pregled i utvrđeno je da se na kamionima nalazi 25 tona voća više nego je prijavljeno.

Osim toga, kako je saopšteno, bile su prijavljene vrste koje ne podliježu plaćanju prelevmana (agrumi), a na kamionu se uglavnom nalazila prelevmanska roba.

Ovo su prve veće akcije ujedinjene carinske službe BiH i na najbolji način pokazuju kolika je bila potreba za uspostavom institucije kao što je Uprava za nedirektno oporezivanje i kolike su mogućnosti otvaraju sjedinjavanjem podataka i ljudskih resursa, saopšteno je iz Uprave za nedirektno oporezivanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: