Brojne manifestacije
19

Bihać slavi 760. rođendan, građani će uživati u predstavama, koncertu i velikoj torti

M. N.
Grad Bihać od 20. do 26. februara organizuje niz kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija povodom obilježavanja 760 godina postojanja grada na Uni. U organizaciji učestvuju školarci, različita udruženja i predstavnici lokalnih vlasti.

Obilježavanje velikog jubileja počinje izložbom Armina Halilagića "O jednom gradu" u Gradskoj galeriji koja donosi 20 priča ispričanih kroz fotografije i prikazuje Bihać u periodu od 1950. do 1990. godine.

Bit će organizovani nogometni turniri, revijalne utakmice, prvenstvo u šahu, utrka, ali i predstave i koncerti.

Bit će odata i počast svim Bišćanima koji su dali svoje živote za opstanak ovog grada u svim ratovima, a vijenci i cvijeće će biti položeni na mezarje Humci, katoličko groblje Žegar, partizansko groblje Borići i mezar dr. Irfana Ljubijankića.

Kao i svake godine, građani će se i ove zasladiti velikom tortom koju će pripremiti lokalni slastičari i dijeliti je besplatno na trgu.

Zapisi o gradu Bihaću datiraju još iz 1260. godine kada je ugarsko-hrvatski kralj Bele IV u povelji prvi put spominje kao grad Wyhygh. Povelju je poslao 26. februara, pa se ovaj dan obilježava i kao rođendan grada.

A da se tu živjelo i godinama prije potvrđuju brojna arheološka nalazišta prahistorijskih naselja i srednjovjekovnih gradova.

Na području grada Bihaća je locirano obilje kulturno-historijskih spomenika, od kojih su najznačajniji Kapetanova kula, džamija Fethija, Crkva sv. Ante Padovanskog, Turbe, zgrada Krajina puteva, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, manastir Rmanj i drugi. Na području Bihaća nalazi se više srednjovjekovnih gradova od kojih izdvajamo sljedeće: Sokolačka kula, Orašac, Havala i Ostrovica u Kulen Vakufu. Na području grada postoji 14 nacionalnih spomenika.