BiH
2

Bihać: Radnici BIRA-e stupili u generalni štrajk, traže plate

FENA
Preko 200 radnika Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA) jutros je stupilo u generalni štrajk, zbog kako kažu, neredovne isplate plata i indolentnog odnosa menadžmenta i većinskog vlasnika prema zaposlenima i Sindikatu.

"Radnici traže isplatu plata za januar i februar ove godine, a štrajk će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva", izjavio je za Fenu predsjednik Sindikalne organizacije BIRA-e Omer Balić.

Prema njegovim riječima, odluku o stupanju u generalni štrajk donio je Odbor Sindikalne organizacije BIRA-e 19. marta ove godine nakon provedene ankete među 220 radnika od kojih se preko 200 izjasnilo da su za takav način ostvarivanja svojih prava.

Sindikat se na ovaj korak odlučio nakon što je prethodno iscrpio sve mogućnosti pronalaženja rješenja iz ove teške situacije u kojoj su se našli radnici, a koja traje, kako kažu, još od novembra prošle godine. Tada su radnici mirnim okupljanjem pokušali riješiti problem neredovne isplate plata, ali im to nije pošlo za rukom.

Direktor BIRA-e Damir Mihelčić nije želio davati izjave o nastaloj situaciji, a predstavnicima medija je rečeno da je na sastanku te da se ne zna koliko će sastanak potrajati.