U veseloj atmosferi
2

Bihać proslavio 760. rođendan: Gradonačelnik dijelio tortu građanima i uručio nagrade

M. N.
Grad Bihać danas proslavlja 760. rođendan. Na gradskom trgu građanima je tradicionalno podijeljena rođendanska torta koju su napravili privrednici i ugostitelji, a održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene nagrade.

Rođendansku tortu dijelili su učenici Mješovite srednje škole u Bihaću i gradonačelnik Šuhret Fazlić koji se zahvalio svim donatorima koji su doprinijeli u izradi ove torte.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća dodijeljena su priznanja "Povelja 26. februar", Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća, Plaketa Grada Bihaća, nagrada "Japodski konjanik" i zahvalnice.

Gradonačelnik Fazlić je u svom obraćanju čestitao svim dobitnicima nagrada i priznanja, kazavši da su ovogodišnji nagrađeni pojedinci i kolektivi potvrda nesebičnog truda i zalaganja u razvoju grada Bihaća u proteklom periodu.

"Danas kada slavimo 760. godina našeg grada moramo se prisjetiti svih naših sugrađana koji nisu s nama, a koji su od osnivanja Bihaća do danas dali doprinos da se ponosimo imenom Bihać. Sačuvali smo čast grada Bihaća, pokazujući pri tome humanost i potrebu da se uvijek pomogne onom ko je u nevolji. Imamo se čime ponositi i uzdignute glave ime našeg grada pronositi širom svijeta. Bihać je uvijek njegovao najveće civilizacijske vrijednosti i antifašizam i bez obzira na to kakva nas nevolja pogodi, mi se zajedno znamo izboriti. Imamo razloga za optimizam, imamo snage i ljude da se nametnemo kao regionalni centar ovog dijela BiH i realizacijom projekata poput Nacionalnog parka Una i aerodroma Bihać u tome možemo zajedno i uspjeti", rekao je Fazlić.

Dopredsjedavajući GV-a Asmir Budimlić rekao je kako je Bihać, uprkos burnoj historiji, jedan otvoreni, tolerantni i kosmpolitski te multietnički i multikulturalni grad.

"Ovo je naš grad, a napredak i razvoj našeg grada su zajednički interesi i ciljevi o kojim se moramo ujediniti. Realizacija spomenutih projekata jeste razlog za optimizam, ali su i dodatni motiv za sve nas. Projektima nastojimo utjecati na negativne trendove koji nisu mimoišli ni naš grad, prije svega da zaustavimo odlaske mladih ljudi u tuđinu", rekao je Budimlić.


Dobitnici Povelje 26. februar su Atif Dudaković, Hamdija Abdić i Kemal Hrnjić; Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća Mehrudin Dedić, Rasim Gaković, Hase Dervišević, Ramiz Kozlica, Asmir Šekerić, Ibrahim Žerić, Jasmin Kadić, Emir Čekanović, Safet Bunić, Edvin Zuberi, Fadil Zuberi, Nedžad Malkoč, Zaim Alibabić, Ramiz Rekić, Šemsudin Kozlica, Muhamed Rahmanović, Enez Rahmanović, Jusuf Salkić, Fikret Zolić, Ale Keškić, Sinhad Veladžić i Mirsad Islamović.

Dobitnici Plakete Grada Bihaća su: Dilvad Felić, prim. dr. Smail Dervišević, Husein Vuković, Hrvoje Jurić, Irfan Hošić i Šeherzada Džafić.

Zahvalnice su uručene Ibri Selmanoviću, Husniji Malkoču, Saniti Dizdarević, Arijani Jašarević, Selmiru Duliću i Damiru Midžiću, dok su nagradu "Japodski konjanik" dobili Ajla Salkić, Kenan Kečanović, Benjamin Dervišević i Rejhan Sulić.

Na svečanoj sjednici nastupali su članovi Muzičke omladine Bihaća pod vodstvom prof. Adnana Busuladžića zajedno s Farukom Pečenkovićem i Mirzom Toromanović koji su izveli numeru "Ulicom Bišća".

Tokom prethodnih dana organizovan je niz kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija, a gradonačelnik je obišao i najstariju građanku Bihaća Zemku Kurtović koja ima 94 godine.

Obilježavanje rođendana Bihaća završava se malonogometnom revijalnom utakmicom u Sportskoj dovrani i koncertom KUD Krajina koji će biti održan u Kulturnom centru od 19 sati.