BiH
0

Bihać: Privremeno sklonište za napuštene životinje počelo s radom

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Bihać, Albin Muslić danas je ozvaničio početak rada privremenog skloništa za napuštene životinje na lokaciji Gorjevac.

Ukupna vrijednost ove investicije je 65 hiljada KM. Sklonište je kapaciteta 100 jedinki u nešto više od 30 boksova, koji će u potpunosti ispunjavati standarde zaštite i brige za napuštene životinje, gdje će im biti obezbijeđena ishrana, sterilizacija, kastracija i liječenje.

Za funkcioniranje skloništa ove godine potrebno je oko 221 hiljada maraka, a Općina Bihać u ovogodišnjem budžetu osigurala je 70 hiljada.

"Ovo je bio prioritet od mog izbora na dužnost općinskog načelnika", kazao je Muslić.

Prema njegovim riječima, minula godina bila je puna loših vijesti o nesigurnosti građana i posljedicama napada napuštenih pasa na ljude, a najviše djecu i učenike. Zbog toga je ovaj dan, kako je dodao, značajan jer Bihać je od danas sigurniji grad.

"To će nam omogućiti da postepeno, uz uključenje medija, obrazovnih ustanova i prijatelja životinja, a posebno uz društveno odgovorno ponašanje naših građana, rješavamo problem pasa lutalica", kazao je Muslić.