BiH
0

Bihać: Prezentiran program stipendiranja vlade SAD-a u BiH

FENA
Bihać
Bihać
Šef Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Thomas Mesa danas je u Bihaću predstavio program stipendiranja, koji nudi američka vlada.

Radi se o stipendijama koje se provode u okviru prestižnog Fulbrightovog programa, koji studentima omogućuje izgrađivanje profesionalnih kontakata i sticanje međunarodnog iskustva, a profesorima usavršavanje i nadogradnju naučnog rada. Godišnje ove pogodnosti iskoristi oko 50 studenata iz BiH, koji se školuju godinu ili dvije u ovoj zemlji.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, koji je također prije 10 godina bio korisnik jedne od stipendija Ron Brown Fellowship Programa, prenio je prisutnima svoja iskustva.

"Krajišnici ne bi smjeli propustiti priliku da apliciraju i pruže sebi mogućnost da steknu veoma važno jednogodišnje iskustvo, koje im daje veliku prednost pri povratku kući", istakao je Lipovača.

Thomas Mesa je naglasio da je današnji posjet još jedan u nizu dugogodišnjih nastojanja da bi se pružila jednaka šansa pristupu informacijama o tome šta se sve mladima USK-a nudi vezano za nastavak školovanja u Sjedinjenim Državama.