BiH
920

Bihać: Preko 400 učesnika performansa u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Klix.ba
U organizaciji Planinarskog društva Horizont iz Bihaća i uz podršku grada Bihaća u popodnevnim satima na stadionu NK Jedinstva održan je performans u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Preko 400 učesnika simboličnim formiranjem broja 8372 još jedanput su odali počast žrtvama najvećeg genocida u Evropi od II Svjetskog rata.

Kako je istakao Elvir Muslić, predsjednik PD Horizont, preko 80 članova ovog društva večeras će krenuti put Srebrenice kako bi se već sutra priključili Maršu mira. On je dodao da je i ove godine veliki broj građana Bihaća izrazio želju za odlazak u Srebrenicu, zahvalivši se još jedanput svima koji su i pored velike vrućine došli i prisustvovali performansu.

"Hvala svima koji su danas i pored velikih vrućina došli i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Mi Bišćani kao i svi patrioti ove države suosjećamo se sa preživjelim Srebreničanima i evo nakon pješaka, uskoro kreću i motoristi i biciklisti i to je još jedan doprinos da istina nikada ne bude zaboravljena. A ta istina je da je u Srebrenici počinjen genocid nad nevinim žrtvama i to se ne smije zaboraviti kako se nikom na ovim prostorima ne bi ponovilo„, kazao je gradonačelnik Emdžad Galijašević, tokom prisustva performansu na stadionu NK Jedinstva.

Nakon performansa učesnici marša i članovi PD Horizont položili su cvijeće na centralnom šehidskom obilježju Humci.