BiH
0

Bihać: Potvrđena optužnica Sakibu Dautoviću za ratni zločin

FENA
Bihać
Bihać
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je u srijedu optužnicu protiv Sakiba Dautovića (1967.) iz Velike Kladuše, za ratni zločin protiv stanovništva, kazao je danas na konferenciji za novinare kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Po njegovim riječima, Dautović se tereti da je 18. juna 1994. kao pripadnik vojske Autonomne pokrajine zapadna Bosna (APZB), zajedno sa Seadom Miljkovićem, koji je trenutno nedostupan organima gonjenja, iz logora Drmaljevo priveo 12 zatočenih civila.

Odveli su ih u Dom zdravlja Velika Kladuša, gdje su bili izloženi teškom fizičkom zlostavljanju i torturama. Dva mjeseca kasnije Dautović je iz logora odveo 15 civila, nad kojima je također vršeno zlostavljanje.

U toj grupi zatočenika bio je i Rasim Erdić, koji je od zadobijenih povreda prilikom tortura podlegao, istakao je tužilac Mesić.

Optuženi Dautović uhapšen je u aprilu 2007.u Kraljevini Norveškoj. Nakon četiri i po godine, koje je proveo u ekstradicijskom zatvoru, izručen je Bosni i Hercegovini 18. novembra ove godine i nalazi se u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću.