{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bihać: održan okrugli sto o temi "Međureligijski dijalog i tolerancija“

F
1.2.2008. u 17:21
0
0
Bihać: održan okrugli sto o temi "Međureligijski dijalog i tolerancija“
0
Bihać: održan okrugli sto o temi "Međureligijski dijalog i tolerancija“
Nevladina organizacija Komitet "Grad ljudskih prava" iz Bihaća organizirala je u četvrtak uvečer okrugli sto o temi "Međureligijski dijalog i tolerancija", na kojem su govorili predstavnici vjerskih zajednica, koje djeluju na području Unsko-sanskog kantona (USK).
U razgovoru su učestvovali predstavnici Islamske zajednice, Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve.

Predstavnike vjerskih zajednica, muftiju bihaćkog prof. Hasana ef. Makića i Suada ef. Mahmutovića, igumana Manastira „Rmanj“ Serafima Kužića, sekretara bihaćko-petrovačke eparhije Sofronija Nikića, paroha bihaćkog Dalibora Nenića i župnog vikara fra Stipu Raštegorca, te predstavnike Komiteta "Grad ljudskih prava" primio je u svom kabinetu premijer USK-a Šemsudin Dedić.

Vjerski službenici su premijera upoznali o prilikama u svojim vjerskim zajednicama i stanjem vjerskih objekata. Istaknuto je da je potrebno uložiti znatno više napora u jačanju međureligijskog dijaloga i tolerancije među ljudima radi unapređenja suživota i vraćanja međusobnog povjerenja.

I ovaj skup je potvrdio, kao i mnogi prethodni slični pokušaji, da je neophodno učiniti mnogo više napora da bi se otvorio prostor za jedan ozbiljniji i mnogo širi dijalog između religija i vjerskih službenika koji egzistiraju i djeluju na prostorima USK-a.

Bila je to ujedno i osnovna poruka upućena s ovoga skupa, a koja je, pored ostalog, istovremeno i dobar signal da se na razini poboljšanja ukupnih međuljudskih odnosa na našim prostorima, ipak događaju izvjesni pozitivni pomaci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: