Posjeta kampu Lipa
49

Bihać očekuje povećan broj migranata: Iako ih na granici pretuku, "game" ne završava

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Migrantska kriza na području Krajine ponovo dolazi do izražaja. Pojačane kontrole zapadne, a ne istočne granice naše države veliki je upitnik iznad glave ljudi koji žive u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši.

Broj migranata u Bihaću u blagom je porastu, a očekuje se da će u narednim mjesecima biti još veći. Slična situacija je i u migrantskom centru Lipa gdje je svakog dana veći priliv migranata, posebno onih s povredama nakon bezuspješnog prelaska granice i odlaska ka zemljama Evropske unije.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je kamp Lipa, za razgovor pred kamerama nisu bili raspoloženi, ali su kazali da su mnogi od njih u proteklim mjesecima pokušali preći granicu. Međutim, bezuspješno. Svaki pokušaj bi završio premlaćivanjem, oduzimanjem stvari, na neke od njih su puštali i pse, a neke i tjerali nazad u vodu.

Polomljene ruke, noge, otvorene rane, masnice od udaraca se nalaze na svakom migrantu koji pokuša preći granicu, a bude uhvaćen od policije. Mnogi se pitaju gdje je humanost i zašto hrvatska policija ne postuju ljudska prava?

Pojačana je kontrola i na zapadnoj bh. granici pa se kontrolišu sva vozila, ali i teren. Mnogo migranata je vraćeno, ali gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić postavlja drugo pitanje: "Zbog čega se pojačava kontrola na zapadu, a ne na istoku gdje prelaze granicu i ulaze u BiH?"

"Povećani broj migranata u ovom periodu godine je nešto što smo navikli. Broj migranata u kampovima je veći jer traže priliku da prezime negdje i otežan je njihov prelazak granice u ovom periodu. Međutim kako ja imam saznanja, nije toliko pojačana kontrola od hrvatske policije nego je naša granična policija radila koordinirane akcije sprječavanaj prelaska na zapadnoj granici što je za mene besmisleno. Mislim da bi se trebalo fokusirati na istočnu granicu i braniti im ulaz. To je paradoks", kazao je Sedić te dodao da te pojačane kontrole Granične policije BiH neće potrajati jer migrante zadržavamo u BiH protiv njihove volje.

Dodao je da je veći broj migranata smješten u kampovima te da su brojke proteklih dana manje od 1.000 osoba u kampu Lipa i oko 200 u kampu Borići.

"Nama je od velike pomoći bilo od kada je Ministarstvo sigurnosti i Služba za odnose sa strancima počela rješavati ovu krizu. Što više koordinacije između policijskih struktura dodatno bi poboljšalo situaciju u Bihaću", zaključio je Sedić.

Brojni migranti uprkos svim povredama i torturama koje prolaze ponovo će kažu pokušati. "Game", kako nazivaju ilegalni prelazak granice, počinje iznova svaki put kada ih vrate, a završava kada ostvare svoj cilj.