|

Bihać: Obilježena 22. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića

Bihać: Obilježena 22. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića
2
Klix.ba
28.11.2014. u 15:17
10
komentara
2

dijeljenja
1/3
2/3
3/3
Dvadeset drugu godinu za redom prigodnim sadržajima obilježena je godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića.
U kasarni koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film, a potom su delegacije grada Bihaća, Vlade USK, MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću.

"I ove godine su prigodnim obraćanjima ratni saborci, prijatelji i delegacije grada Bihaća i u svojim obraćanjima evocirali uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića jedini sa područja USK ponio najveće ratno priznanje, titulu narodnog heroja", navodi se u saopštenju.

U svom obraćanju Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je herojstvo Adila Bešića i svih boraca Armije R BiH, obaveza svih koji se bave politikom i koji su vlast na svim nivoima u BiH, da svojim radom stvore bolje uslove za život onih kojih su se za slobodu i demokratiju borili u ratu.

"Svi koji su se u ratu borili za slobodu i bolju državu BiH sasvim opravdano očekuju danas da njihova djeca žive u boljoj i pravednijoj državi BiH i sada je na nama koji vodimo ovu državu da to i svojim djelima uradimo, a ne da sve ostane na praznim riječima i obećanjima", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage BiH kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać.

Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom.

Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te promovisan u čin majora.

U okviru obilježavanja 22. godišnjice pogibije Adila Bešića za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije majora Bešića na Grabežu.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...