BiH
2

Bihać: Obilježena 10. godišnjica od otkrivanja jame Tihotina

FENA
U prisustvu članova porodica, mještana i predstavnika vlasti Općine Bihać, danas je obilježena 10. godišnjica od otkrivanja masovne grobnice jame Tihotina, nedaleko od bihaćkog naselja Pritoka. I ove godine mještani Pritoke, koji su većinom rođeni u Ljutočkoj dolini, obilježavaju ovaj događaj prigodnim sadržajima.

Ova masovna grobnica otkrivena je 2002. godine. Radi se o prirodnoj pukotini dužine desetak metara, a širine oko 1,5 metara u njenom najširem dijelu. Duboka je nekoliko desetina metara. Iz ove jame vadila se nekada ruda boksita, jer je šire područje Tihotine poznato kao nalazište te rude.

Proces ekshumacije ubijenih iz jame Tihotina počeo je na današnji dan prije deset godina, a ekshumirana su ukupno 52 tijela Bošnjaka i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti. Obilježavanje je počelo okupljanjem ispred Osnovne škole u Pritoci, nakon čega je krenuo marš za 53 ubijene nevine žrtve do masovne grobnice Jama Tihotina, gdje je položeno cvijeće i proučen Jasin.

Na mjestu stravičnog zločina održan je historijski sat, tokom kojeg je šef Ureda Instituta za traženje nestalih BiH u Bihaću, Mujo Begić podsjetio na stradanja mještana Ljutočke doline. Prema njegovim riječima, žrtve pronađene u ovoj jami su bivši zatvorenici logora Ripač, od kojih je većina ubijena u logoru, a potom bačena u ovu jamu.

"Za njihovu smrt još niko nije odgovarao", kazao je načelnik Općine Bihać Albin Muslić, dodavši da očekuje da državne institucije konačno procesuiraju odgovorne za ovaj i sve druge zločine i time bar djelimično vrate satisfakciju porodicama žrtava.