BiH
0

Bihać: Obilježavanje 16. godišnjice namjenske vojne industrije

FENA
Foto: Bihać
Foto: Bihać
U okviru ovogodišnje manifestacije "Dani bihaćkog otpora od 1992. do 1995." bit će obilježena i 16.godišnjica namjenske vojne industrije.

Tim povodom članovi Organizacionog odbora danas su održali pres-konferenciju, na kojoj su prezentirali program koji ima za cilj podsjetiti na značaj i ulogu namjenske vojne industrije u tom periodu.

Manifestacija počinje 11. juna, posjetom načelniku Općine Bihać Hamdiji Lipovači, obilaskom šehidskih mezarja pripadnika NVI 5. korpusa ARBiH, a od 18. do 23. juna u Gradskoj galeriji u Bihaću bit će postavljena izložba ratnih fotografija, izložbenih eksponata i videozapisa iz perioda 1992.-1995. godina.

Prema planu Organizacionog odbora, 21. juna ratni veterani vojne industrije obići će dva poligona, i to poligon za opetovanje ratnih protuoklopnih sredstava koji se nalazi na području Ružića dola iza kasarne Grmeč, te poligon za sredstva zemaljske artiljerije u Brekovici.

Član Organizacionog odbora Ekrem Šiljdedić rekao je da je u NVI radilo oko 380 radnika, od kojih 180 s područja općine Bihać. S proizvodnjom se počelo početkom maja 1992., a da bi se do završetka napravilo više od 70.000 granata.

Sredstva koja su utrošena u potrebe namjenske vojne industrije, nikada nisu vraćena poduzećima u kojima je ona organizovana. Da je država izmirila te obaveze, kako tvrde u Organizacionom odboru, i stanje u ovim poduzećima bi bilo daleko bolje.