BiH
176

Bihać: Nakon smanjenja plate gradonačelniku, inicijativa i za smanjenje vijećničkih primanja

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon odluke o smanjenju plate gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, u Gradskom vijeću Bihaća podnesena je inicijativa i za smanjenje vijećničkih primanja u visini od 40 posto, a pokretač inicijative je vijećnik SBB-a Dinko Bećirspahić.

Po uzoru na potez gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića koji je na protekloj sjednici Gradskog vijeća svoje prihode smanjio za 40 posto,, te na taj način uštedio blizu 400.000 KM u budžetu za mandatni period od četiri godine, vijećnik SBB-a Dinko Bećirspahić je dostavio predsjedavajućem Gradskog vijeća Inicijativu za donošenje odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju visine naknade za vršenje funkcije vijećnika u Gradskom vijeću i radnim tijelima Gradskog vijeća.

"S obzirom na informacije i podatke koje je gradonačelnik iznio u medijima i na samoj sjednici Gradskog vijeća o deficitu i zaduženosti Grada Bihaća, predlažem da po uzoru na gradonačelnika sve naknade za rad u Gradskom vijeću budu umanjene za 40 posto", kazao je Bećirspahić, pozvavši pritom kolege vijećnike iz svih političkih subjekata da podrže njegovu inicijativu.

On predlaže da se jasno definiraju i smanje iznosi vijećničkog paušala, ali i naknada za prisustvo sjednici vijeća, rad u komisijama, povremenim radnim tijelima, klubovima vijećnika te za rad u kolegiju vijeća.

Ovakve izmjene bi, smatra Bećirspahić, polučile uštede na godišnjem nivou i do 100.000 KM, odnosno u mandatnom periodu od četiri godine 400.000 KM, što bi znatno doprinijelo sanaciji budžeta i smanjenju duga Grada Bihaća.

Podsjećamo, gradonačelnik Fazlić je prije nekoliko dana u Gradskom vijeću inicirao smanjenje vlastite plate sa 4.500 KM na 2.500 KM, napominjući pritom da je Grad Bihać dužan vrtoglavih 50 miliona KM.

Inicijativa vijećnika Bećirspahića treba bi biti razmatrana na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća.