Opsežna akcija
43

Bihać: Nakon evakuacije građana uklonjena i uništena avionska bomba teška 250 kg

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uklonili su jutros u Bihaću avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata tešku čak 250 kilograma, nakon čega su je i uništili.

Akcija dislociranja bombe započela je jutros u 5 sati, a prije toga stanovnici bihaćkog naselja Ceravci, koji žive u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe, napustili su svoje domove i premjestili se na sigurnu lokaciju i udaljenost.

Kako je za Klix.ba kazao Sead Vrana, šef Odsjeka za neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), plan je bio podići i premjestiti bombu s mjesta pronalaska prije nego što se otvori tržni centar Bingo koji se nalazi u neposrednoj blizini, ali i ukloniti bombu iz gradske sredine prije početka jutarnje gužve.

To se i desilo oko 5:20 sati, kada je bomba nakon više od 70 godina pažljivo izvađena s mjesta pada.

Za podizanje bombe korišten je kamion s hidrauličnom dizalicom, a transportovana je specijalnim vozilima. U akciji uklanjanja učestvovalo je sedam pripadnika FUCZ-a, a pomoć su im pružali bihaćki vatrogasci i policija.

Iz FUCZ-a su istakli da je jedina otežavajuća okolnost u akciji bila činjenica da su svi članovi FUCZ-a stigli jučer u Bihać direktno s terena u srednjoj Bosni, gdje već danima tragaju za nestalim Aldinom Mulićem, zbog čega je bio primjetan umor kod pojedinih članova ekipe. Ipak, zadatak je uspješno odrađen i nisu zabilježeni nikakvi problemi.

Avionska razorna bomba SD250 njemačke proizvodnje iz Drugog svjetskog rata pronađena je 18. decembra prilikom građevinskih radova na dubini od jednog metra i to u naselju Ceravci koje je udaljeno svega kilometar od centra Bihaća. Bomba je teška čak 250 kilograma, od čega je 79 kilograma čisti eksploziv.

Bomba je oko 9 sati uništena na poligonu Grabež, a prije spuštanja bombe u jamu na poligonu je uspostavljeno stražarsko osiguranje u radijusu od 1.000 metara od mjesta uništenja.