Sjećanje na žrtve
182

Bihać jedinstvenim performansom odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Planinarskog društva "Horizont" i ženske edukativne organizacije "Iskre" večeras je u Bihaću na stadionu Jedinstva održan "Performans 8.372" u znak sjećanja na 22. godišnjicu genocida u Srebrenici.

U performansu, koji se ove godine održava treći put, je učestvovalo preko 500 planinara, biciklista, motorista, atletičara, karatista i svih ostalih građana Bihaća, koji su simboličnim formiranjem broja 8.372 svojim tijelima odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Oduvijek smo razmišljali šta naš grad može učiniti da se Srebrenica ne zaboravi. Željeli smo jednostavno da svi oni ljudi koji ne mogu otići u Srebrenicu, da dođu ovdje. Ideja je zaživjela, dobro je prihvaćena i vremenom se sve veći broj uključuje u ovaj projekat", kazao je Elvir Muslić, predsjednik planinarskog društva "Horizont" Bihać, dodajući da je Bihać prijelaz, odnosno najbliže mjesto za sve one koji žele odati počast žrtvama u Srebrenici, a kojima je otežan put do mjesta stradanja.

Članice ženske edukativne organizacije "Iskre" formirale su jedinstven bijeli cvijet "Sjećanje", noseći bijele marame i odjeću.

"Prošle godine je bilo 115 prijavljenih žena, a ove godine prijavilo se 230 žena. Naša glavna poruka je da mi nismo narod koji treba živjeti u prošlost. Ovo nije nikakav poticaj mržnje, već samo opomena da se Srebrenica više nikad i nikom ne ponovi", istakla je Zineta Horozović, direktorica organizacije.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade USK, Grada Bihaća, članice udruženja "Majke Srebrenice", delegacija Sisačko-moslovačke županije iz Republike Hrvatske na čelu sa županom Ivom Žinićem, gradonačelnici Karlovca i Slunja, brojne osobe iz javnog i poličkog života Bihaća i Unsko-sanskog kantona, kao i mnogobrojni građani i posjetioci.

Performans je izveden uz zvuke "Srebreničkog inferna".