Radovi ove godine
51

Bihać dobija četiri kružna toka i pješačku zonu

M. N.
Na području grada Bihaća u saradnji s Cestama Federacije BiH ove godine će početi realizacija projekata izgradnje četiri kružna toka.

Kako je rekao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, sredstva za projekte su osigurana, dio će osigurati Ceste FBiH, a dio će biti osiguran iz kreditnih sredstava. Cilj projekata je modernizacija saobraćajnica i bolja povezanost grada s ostatkom USK.

"Jedan od najznačajnijih projekata je treća traka na Ripačkom klancu. Imamo devijaciju puta 5. Korpusa s dva kružna toka kod Jablanske ulice i Robota. Ugovor je potpisan i na proljeće trebaju početi radovi", kazao je Fazlić.

Grad je izdao potrebne dozvole i sve je spremno za radove na prvoj dionici.

"Planirana je zaobilaznica od benzinske pumpe Čavkunović prema Malom Lugu. U toku su aktivnosti sa Željeznicama FBiH koje trebaju dati saglasnost. Ukoliko to ne bude riješeno, pomjerit ćemo dionicu i dio će biti u Malom Lugu. Projekt je vrijedan 2,5 miliona KM", rekao je Fazlić.

Kada je riječ o kružnom toku na Kamenici, ranije su imali problema u vezi s eksproprijacijom zemljišta, ali sada je to riješeno tako da ne bude sudskih sporova. Fazlić kaže da je novac spreman.

"Finansijski najveća investicija je zaobilaznica Izačić - Kamenica u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Do sada se nije moglo raditi zbog propisa i vodozaštitne zone. Gradsko vijeće je izmijenilo odluke i stvoreni su uvjeti. Radi se na prikupljanju dokumentacije i eksproprijaciji. Sredstva su osigurana", rekao je.

Na kraju, tu je i rekonstrukcija ulice Dr. Irfana Ljubijankića od centra grada do mosta Klokot. Tu je predviđen i kružni tok na raskrsnici prema tržnim centrima Bingo i FIS, kao i pješačka zona koju će graditi ove godine.