BiH zvanično istekao rok za dostavljanje dodatnih odgovora na upitnik EK

S
SRNA
1.10.2018. u 18:26
66
36
BiH zvanično istekao rok za dostavljanje dodatnih odgovora na upitnik EK
66
BiH zvanično istekao rok za dostavljanje dodatnih odgovora na upitnik EK Foto: K. S./Klix.ba
Rok od tri mjeseca koje su vlasti BiH dobile od Evropske komisije da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji istekao je krajem septembra.
Iz Evropske komisije ističu da odgovori vlasti BiH još nisu dostavljeni, te da ih očekuju u narednom periodu, javlja televizija N1 iz izvora u Evropskoj komisiji.

"Odgovori BiH na Upitnik i dodatna pitanja bit će uzeti u obzir u toku priprema komisijskog mišljenja o osnovanosti aplikacije BiH za članstvo. Na osnovu ovog mišljenja i budućim preporukama, Savjet EU će donijeti odluku o narednim koracima u EU integracionom procesu zemlje, kao i neophodnim reformama koje BiH mora sprovesti", rekao je portparol Evropske komisije.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru predati predjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru.

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: