BiH
0

BiH zemlja s relativno niskom stopom HIV/AIDS-a

NINA
BiH spada u grupu zemalja s relativno niskom stopom HIV/AIDS-a, kazao je Jozo Križanović, predsjednik Komisije za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma PSBiH, na današnjoj javnoj raspravi posvećenoj problemu AIDS-a.

Prema Križanovićevim riječima, BiH je neuređena zemlja i s obzirom da ima destruirano zdravstvo, postavlja se pitanje postoji li prava slika o stanju AIDS-a u BiH.

Nepostojanje tačnih podataka o raširenosti te bolesti u našoj zemlji otvara i pitanje čini li se dovoljno na suzbijanju te bolesti, što, kaže Križanović, BiH svrstava u potencijalno žarište HIV/AIDS-a. On ističe da je, prema procjenama, ukupan broj nosilaca virusa HIV-a u BiH oko 350.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović kaže da se zbog haotičnog državnog sistema ne može pratiti koliko se novca odvaja za prevenciju HIV/AIDS-a.

Novac daju različite svjetske i domaće zdravstvene organizacije, kao i vladin i nevladin sektor, zbog čega je Filipovićeva izrazila zabrinutost da se novac ne može raspoređivati planski tamo gdje bi bio najpotrebniji, nego se raspoređuje po procjenama koje nezavisno prave pojedine organizacije.