{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH zemlja s relativno niskom stopom HIV/AIDS-a

N
20.5.2005. u 16:42
0
0
BiH zemlja s relativno niskom stopom HIV/AIDS-a
0
BiH zemlja s relativno niskom stopom HIV/AIDS-a
BiH spada u grupu zemalja s relativno niskom stopom HIV/AIDS-a, kazao je Jozo Križanović, predsjednik Komisije za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma PSBiH, na današnjoj javnoj raspravi posvećenoj problemu AIDS-a.
Prema Križanovićevim riječima, BiH je neuređena zemlja i s obzirom da ima destruirano zdravstvo, postavlja se pitanje postoji li prava slika o stanju AIDS-a u BiH.

Nepostojanje tačnih podataka o raširenosti te bolesti u našoj zemlji otvara i pitanje čini li se dovoljno na suzbijanju te bolesti, što, kaže Križanović, BiH svrstava u potencijalno žarište HIV/AIDS-a. On ističe da je, prema procjenama, ukupan broj nosilaca virusa HIV-a u BiH oko 350.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović kaže da se zbog haotičnog državnog sistema ne može pratiti koliko se novca odvaja za prevenciju HIV/AIDS-a.

Novac daju različite svjetske i domaće zdravstvene organizacije, kao i vladin i nevladin sektor, zbog čega je Filipovićeva izrazila zabrinutost da se novac ne može raspoređivati planski tamo gdje bi bio najpotrebniji, nego se raspoređuje po procjenama koje nezavisno prave pojedine organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: