BiH
0

BiH želi biti zemlja legalnih, a ne ilegalnih migracija

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Usvajanjem strategije u oblasti imigracija i azila, te Akcionog plana za period od 2008. do 2011. godine, Bosna i Hercegovina je ispunila jedan od najvažnijih uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), Mape puta za liberalizaciju viznog režima i Evropskog partnerstva.

Ovi strateški dokumenti sublimiraju sve aktivnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u oblasti imigracija i azila, i kako predstavljaju prve dokumente ove vrste u regionu sasvim sigurno će biti vodilje za izradu ovakvih ili sličnih dokumenata našim susjedima u njihovom približavanju Evropskoj uniji, saopćeno je u nedjelju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Strategija u sebi sadrži prikaz prethodnog, sadašnjeg i budućeg stanja u oblasti upravljanja viznim režimom, granicom, imigracijom i azilom, uz prezentaciju postignutih rezultata i ciljeva, koje je potrebno ostvariti u svakoj od navedenih oblasti, dok Akcioni plan definira aktivnosti, nadležne organe i rokove za njihovo provođenje.

Primjena ovih dokumenata nema samo strateški značaj za Bosnu i Hercegovinu i sigurnost njenih građana, te ostalih građana koji u njoj privremeno ili trajno borave, nego se odnosi i na naše susjede i Evropu u cjellini. Na ovaj način jasno se definira kakav je vizni režim u BiH, ko može da dođe u BiH, kako može da boravi i na koji način može da ostvari pravo na privremeni ili trajni boravak, te pravo na međunarodnu zaštitu.

Ovim dokumentima Bosna i Hercegovina jasno pokazuje da ne želi biti zemlja ilegalnih, već legalnih migracija, i svi tražioci azila, iz razloga političke, vjerske, nacionalne ili rasne diskriminacije u zemljama porijekla, imaju pravo na međunarodnu zaštitu u našoj državi, kao jedan od oblika zaštite ljudskih oprava.

Istovremeno, pravna regulacija migracionih kretanja u Bosni i Hercegovini uveliko će doprinijeti borbi protiv organiziranog kriminala i trgovine ljudima, kao gorućim problemima većine evropskih zemalja, te liberalizaciji viznog režima između BiH i zemalja Evropske unije.

Pored toga, primjena Strategije u oblasti imigracija i azila, te Akcionog plana za period od 2008. do 2011. godine, omogućit će izradu projekata s kojima će institucije BiH aplicirati za sredstva Evropske komisije (IPA – fondovi).

Ministarstvo sigurnosti BiH je u najvećoj mjeri zaduženo za primjenu Strategije i Akcionog plana, putem nadzora, od strane Koordinacionog tijela koje će biti imenovano na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

Ovi dokumenti bit će dostupni svim građanima Bosne i Hercegovine na web stranici Ministarstva sigurnosti BiH, navodi se u saopćenju.