Izvještaj za 2019.
15

BiH zauzela 63. mjesto po slobodi medija, bolji smo od Hrvatske i Srbije

Klix.ba
U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država.

Naša zemlja je i prošle godine zauzimala 63. poziciju. S druge strane, Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija nisko 90. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

U izvještaju koji je objavljen jutros ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Odluke urednika medija, koje reflektuju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinare napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu.

Tužbe zbog klevete ili srozavanja časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema.

Vlasništvo nad medijima je također razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uslovi za novinare su uglavnom loši, jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plate.

Fokus Reportera bez granica je grad Banja Luka gdje je rad novinara, kako kažu, spriječen u kontekstu izvještavanja o protestima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

"Vlasti su sprečavale slobodu javnog okupljanja i slobodu da se protesti regularno medijiski isprate", kaže se u izvještaju.

Najbolje pozicionirane države su Norveška, Finska, Švedska, Holandija i Danska. SAD je na 48. mjestu, a Njemačka na 13. poziciji.