|

BiH zaostaje za regijom zbog sporih reformi poslovnog ambijenta

BiH zaostaje za regijom zbog sporih reformi poslovnog ambijenta
0
F
FENA
6.9.2006. u 15:22
0
komentara
0

dijeljenja
BiH zaostaje za regijom zbog sporih reformi poslovnog ambijenta
Prema novom izvještaju Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije (IFC) poslovanje u istočnoevropskim zemljama postalo je lakše u 2005. i 2006.godini.
Trideset i osam reformatora u 16 ekonomija u regiji, kako se navodi u saopćenju Svjetske banke, smanjili su potrebno vrijeme, troškove i prepreke za ispunjavanje zakonskih i admistrativnih zahtjeva prilikom poslovanja.

Poboljšanja su značajana među zemljama koje se trebaju pridružiti Evropskoj uniji. Rumunija je napredovala za 22 mjesta, a Bugarska za sedam. Napredak je također vidan i među zemljama kandidatima i Hrvatska je napredovala za 10 mjesta, a Makedonija za dva mjesta.

Srbija je popravila svoj rang čak za 27 mjesta, a ostale zemlje jugoistočne Evrope, su, za razliku od prethodnih, pale na rang listi. Albanija je pala za pet mjesta, Crna Gora za šest, a BiH za četiri mjesta.

Većina ostalih srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja je također pala na listi, uključujući Slovačku, Sloveniju i Mađarsku.

Prema ovom izvještaju, vodećih 10 reformatora su: Gruzija, Rumunija, Meksiko, Kina, Peru, Francuska, Hrvatska, Gvatemala, Gana i Tanzanija.

U izvještaju poslovanje u 2007. rangirano je 175 ekonomija, obuhvatajući 20 ekonomija više u odnosu na izvještaj od prethodne godine.

Najviše rangirane zemlje po tome koliko je u njima lako poslovati u srednjoj i istočnoj Evropi su Litvanija (16), Estonija (17), Latvija (24), Slovačka (35) i Rumunija (47).

U sveukupnom rangiranju BiH je na 95. mjestu na koje se popela s 91 mjesta.

Mada nije bilo pogoršanja nijednog indikatora, napredak na poboljšanju nekih od uvjeta poslovanja, kako se navodi u izvještaju, bio je manji nego u drugim zemljama.

U BiH je došlo do značajnog napretka na olakšanju prekogranične trgovine, gdje se rangiranje popravilo sa 122. na 56. mjesto, zahvaljujući značajnom smanjenju kako trajanja procesa, tako i broja potrebnih dokumenata.

Nalazi ankete su također da je pristup kreditu i dalje veoma dobar (7. mjesto ove godine, u odnosu na 9. prošle godine), što potvrđuje napredak u reformi bankarstva.

BiH je ostvarila napredak i u oblasti registracije imovine, uz smanjenje stope poreza na imovinu sa šest na pet posto.

Postoji, također, percepcija da su troškovi registracije poslovne djelatnosti i dobivanja dozvola manji u odnosu na prošlu godinu.

Izvještaj identificira i oblasti u kojima još trebaju biti otklonjene značajne barijere za poslovanje. Iako su troškovi i zahtjevi za kapital za pokretanje poslovne djelatnosti značajno smanjeni, sveukupno rangiranje BiH u ovoj kategoriji je došlo na 141. mjesto sa 123.

S obzirom na to da još treba 467 dana da se dobiju sve dozvole, po cijeni od 24 prosječna godišnja lična dohotka, BiH je rangirana na 160. mjestu kada su u pitanju dozvole za poslovanje.

Uz sedam potrebnih procedura i prosječno trajanje od 331 dan, registracija imovine ostaje problematična (139. mjesto).
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.