{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH zainteresirana za ulazak u program Eureka

F
21.4.2009. u 18:34
0
0
BiH zainteresirana za ulazak u program Eureka
0
BiH zainteresirana za ulazak u program Eureka
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović sastao se u Sarajevu s visokom delegacijom programa Eureka koju je predvodio Manuel Nunes da Fonte, predsjedavajući radne grupe i predstavnik Portugala, zemlje koja predsjedava programom.
Ministar Nović je tokom sastanka istakao interes Bosne i Hercegovine za ulazak u program Eureka kako bi kroz mrežu institucija tog programa i institucije iz BiH mogle aplicirati s projektima čiji je cilj razvoj novih tehnologija i izgradnja partnerstva radi lakšeg izlaska na nova tržišta.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo pismo namjere za članstvo u Eureka početkom 2009. a pozitivan odgovor očekuje se do kraja godine.

Manuel Nunes da Ponte pohvalio je zainteresovanost BiH za članstvo u programu Eureka, koji trenutno okuplja 38 zemalja članica, i najavio da će na narednom zasjedanju Izvršnog odbora Eureka programa biti predložen prijem BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nakon pristupanja BiH Sedmom okvirnom programu EU za istraživanje i razvoj, Ministarstvo civilnih poslova BiH preduzelo je aktivnosti na pridruženju Bosne i Hercegovine programima i inicijativama Cost i Eureka.

Eureka je panevropska mreža za podršku tržišno orijentiranim, industrijskim naučnoistraživačkim projektima. Formirana je 1985. godine kao međuvladina inicijativa, sa osnovnim ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima i univerzitetima.

Predviđa realizaciju projekata iz oblasti elektronike, informacione i komunikacione tehnologije, industrijske proizvodnje, materijala i transporta, energetike, hemije, fizike i egzaktne nauke.

Prema podacima iz juna 2008. godine, broj tekućih projekata je 693, sa ukupnim budžetom od 1,4 milijarde eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: