BiH
22

BiH za smještaj ambasade u Zagrebu platila 1,7 miliona KM, uskoro kupovina objekta i u Beogradu

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je po odobrenju Vijeća ministara kupilo novi objekat za smještaj ambasade u Zagrebu, za što je izdvojeno 1,7 miliona KM. BiH ukupno na godišnjem nivou za potrebe Diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) u svijetu izdvaja 35 miliona KM.

Vijeće ministara BiH u augustu je odobrilo izdvajanje sredstava za kupovinu objekata za potrebe smještaja ambasada BiH u Zagrebu i Beogradu, planirajući da će naša država dugoročno uštedjeti značajna sredstva, koja su do sada odlazila na plaćanje zakupnine.

Predviđena su sredstva od 1,7 miliona za objekat u Zagrebu, i 1,6 miliona KM za objekat u Beogradu, a za realizaciju odluke zaduženi su Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministartsvo vanjskih poslova BiH.

"Objekat u Zagrebu je kupljen i u toku je obavljanje završnih procedura kako bi se izvršilo preseljenje i objekat počeo koristiti. U Beogradu je u toku zaključivanje ugovora o kupovini i plaćanje za objekat koji će biti kupljen za potrebe ambasade", kazali su za Klix.ba u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Inače, DKP BiH u svijetu se finansiraju iz budžeta institucija BiH.

"Budžet svakog od DKP-a BiH se formira zasebno, a visina sredstava zavisi od sistematizovanih radnih mjesta, vanjskopolitičkog interesa BiH, standarda države prijema, kretanja na tržištu i niza drugih faktora", objašnjavaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina trenutno ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava (44 ambasade, 6 misija i 6 generalnih konzulata). Uz rezidentno predstavljanje BiH, iz ambasada se vrši nerezidentno zastupanje interesa BiH u još 40 zemalja. Bitno je napomenuti da se budžeti za ambasade ne razdvajaju na budžete za rezidentno i nerezidentno zastupanje interesa naše zemlje, nego se donose jedinstveni budžeti.

"Iz budžeta institucija BiH godišnje se izdvaja oko 35 miliona KM za ukupne troškove rada naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, što u prosjeku iznosi 625.000 KM po DKP-u", kazali su za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.