BiH
0

BiH uz ispunjene reforme može u julu potpisati sporazum sa EU

FENA
Igor Davidović
Igor Davidović
Glavni pregovarač BiH sa Evropskom unijom Igor Davidović izjavio je danas u Banjoj Luci da je moguće da BiH potpiše do 1. jula Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pod uvjetom da do tada relizira započete reforme, uključujući i reformu policije.

On smatra da je BiH u posljednjoj fazi približavanja evropskim integracijama, uprkos brojnim problemima i uz sve zahtjeve i kritike službenog Brisela upućene liderima u BiH zbog odlaganja u sprovođenju reformi.

"Ove godine ćemo potpisati Sporazum i ne bih bio optimista kada bi govorio nešto drugo", kazao je Davidović u izjavi novinarima.

Istaknuo je da bi u tom slučaju u roku od tri godine BiH mogla da podnese zahtjev za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Davidović je zajedno sa direktorom Direkcije za evropske integracije BiH Osmanom Topčagićem danas učestvovao u Banjoj Luci u radu ogruglog stola na temu - Uloga civilnog društva i vladinih institucija u procesu evropskih integracija.

Topčagić je, govoreći o ulozi civilnog društva u procesu evropskih integracija, istaknuo da bi trebalo da budu uspostavljeni kvalitetniji partnerski odnosi nevladinih organizacija i vlasti.

On je kazao da je BiH do sada sa EU potpisila sporazume o energetskoj zajednici, "otvorenom nebu" i o viznim olakšicama za građane BiH.