Ceremonija u New Yorku
0

BiH uspostavila diplomatske odnose s Republikom Gabon

FENA
Ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Gabon upriličena je u srijedu u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, na marginama 66. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

U ime Bosne i Hercegovine Zajedničku izjavu je potpisao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, dok je uime Republike Gabon potpisao ministar vanjskih poslova Republike Gabon Paul Toungui.

Tokom razgovora koji je vođen nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave, Alkalaj i Toungui su izrazili uvjerenje da će BiH i Gabon u narednom periodu uspješno sarađivati i razmijenili mišljenja o aktuelnim temama u UN-u, kao i mogućnostima za unapređenje saradnje dviju zemalja na bilateralnom nivou.

Alkalaj je posebno naglasio značaj razvoja ekonomske saradnje, pri tome ukazavši na potencijale bh. privrede i bosanskohercegovačkih firmi.

Bosna i Hercegovina je, uključujući i Republiku Gabon, uspostavila diplomatske odnose sa 165 zemalja svijeta.

Odlukom o uspostavljanju diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine s državama članicama Ujedinjenih naroda od 18. septembra 2008. godine Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uspostavi odnose sa 48 zemalja.

U skladu s ovom Odlukom diplomatski odnosi su do sada uspostavljeni sa 24 zemlje.

Ministar Alkalaj je u srijedu prisustvovao sastanku Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu Organizacije islamske saradnje (OIC) kojim je predsjedavao generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu.

Na sastanku su, između ostalih učestvovali i ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu i ministrica vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan Hina Rabbani Khar.

Tom prilikom ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost zemljama članicama OIC Kontakt grupe za kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini, pri tome istakavši značaj OIC Trust Funda za hitan povratak izbjeglica i raseljenih lica za BiH.

Članice OIC Kontakt grupe za BiH su Egipat, Iran, Malezija, Maroko, Pakistan, Saudijska Arabija, Senegal, Turska i BiH, saopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.