BiH
4

BiH u začaranom krugu rasta vanjskog duga

Anadolija
Država Bosna i Hercegovina će 2013. godine iz svog budžeta za plaćanje inostranih kredita morati izdvojiti približno jednako sredstava koliko iznosi ovogodišnji budžet najrazvijenijeg kantona u Federaciji BiH, Kantona Sarajevo.

Radi se o iznosu od 788.476.010 KM za plaćanje rata i kamata na kredite iz inostranstva, dok je budžet Kantona Sarajevo za 2012. godine bio samo 30-ak miliona manji od tog iznosa.

Republika Srpska će iz budžeta za narednu godinu izdvojiti čak 116,6 miliona KM više za otplatu vanjskog duga nego u ovoj godini. Budžetom planirani iznos za vanjski dug tog entiteta u 2013. iznosi 262,2 miliona KM.

Slično je i sa budžetom Federacije BiH za 2013. godinu iz kojeg će za otplatu ino kredita biti izdvojeno 418,2 miliona KM od čega 94,7 miliona KM samo za kamate. U ovoj godini FBiH je iz budžetskih sredstava za finansiranje ino kredita izdvojila nešto više od 200 miliona KM.

Iako to vlasti izbjegavaju priznati, Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu sve zaduženija. Upravo danas istekao je rok u kojem su država BiH, entiteti Republika Srpska i Federacija BiH morali da usvoje budžete za 2013. godinu kako bi Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio drugu tranšu sredstava najnovijeg kreditnog stand by aranžmana za BiH u iznosu 801 milion KM odobrenog prije nešto više od dva mjeseca. Istovremeno, osnovni razlog naglog rasta vanjskog duga u budžetima entiteta za narednu godinu je otplata prethodnog kreditnog aranžmana Bih s MMF-om iz 2009. godine.

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine 6. decembra razmatrat će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a potom ga treba potvrditi i Dom naroda PSBiH u istom tekstu kako bi stupio na snagu.

Budžet BiH sastoji se praktično iz dva dijela, sredstava potrebnih za rad 74 državne institucije, kao i za plaće i naknade oko 22.370 zaposlenih, i sredstava za plaćanje međunarodnih obaveza BiH, odnosno ino dugova i kredita.

Dok dio institucija BiH ostaje u 2013. godini (kao i u fiskalnoj godini nakon te) isti kao i ove godine, odnosno 950 miliona KM od 1,738 milijardi ukupnog budžeta, dio koji se odnosi na otplatu vanjskog duga u 2013. godini je u odnosu na godinu prije porastao za nevjerovatnih 343.548.000 KM.

Budžet RS-a za 2013. godinu je pred Narodnom skupštinom RS-a i iznosi 1,945 milijardi KM. Budžet FBiH za 2013. godinu, za kojeg zeleno svjetlo treba dati i Dom naroda Parlamenta FBiH, iznosi 2,214 milijardi KM.

Oba bh. entiteta u svojim budžetima za narednu godinu već sad imaju projicirane deficite koje namjeravaju pokrivati međunarodnim kreditorskim sredstvima, prvenstveno onim iz najnovijeg stand by aranžmana s MMF-om odobrenog 26. septembra ove godine.

Ukupan iznos kreditnog aranžmana je 801 milion KM, a dijeli se u omjeru dvije trećine FBiH, trećina RS. Prva rata uplaćena je na dan odobravanja, a naredna dolazi do kraja ove godine. Ovim novcem otplaćuju se uglavnom prispjele rate iz prethodnog stand by aranžmana.