|

BiH u začaranom krugu rasta vanjskog duga

BiH u začaranom krugu rasta vanjskog duga
4
A
Anadolija
4.12.2012. u 14:58
2
komentara
4

dijeljenja
BiH u začaranom krugu rasta vanjskog duga
Država Bosna i Hercegovina će 2013. godine iz svog budžeta za plaćanje inostranih kredita morati izdvojiti približno jednako sredstava koliko iznosi ovogodišnji budžet najrazvijenijeg kantona u Federaciji BiH, Kantona Sarajevo.
Radi se o iznosu od 788.476.010 KM za plaćanje rata i kamata na kredite iz inostranstva, dok je budžet Kantona Sarajevo za 2012. godine bio samo 30-ak miliona manji od tog iznosa.

Republika Srpska će iz budžeta za narednu godinu izdvojiti čak 116,6 miliona KM više za otplatu vanjskog duga nego u ovoj godini. Budžetom planirani iznos za vanjski dug tog entiteta u 2013. iznosi 262,2 miliona KM.

Slično je i sa budžetom Federacije BiH za 2013. godinu iz kojeg će za otplatu ino kredita biti izdvojeno 418,2 miliona KM od čega 94,7 miliona KM samo za kamate. U ovoj godini FBiH je iz budžetskih sredstava za finansiranje ino kredita izdvojila nešto više od 200 miliona KM.

Iako to vlasti izbjegavaju priznati, Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu sve zaduženija. Upravo danas istekao je rok u kojem su država BiH, entiteti Republika Srpska i Federacija BiH morali da usvoje budžete za 2013. godinu kako bi Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio drugu tranšu sredstava najnovijeg kreditnog stand by aranžmana za BiH u iznosu 801 milion KM odobrenog prije nešto više od dva mjeseca. Istovremeno, osnovni razlog naglog rasta vanjskog duga u budžetima entiteta za narednu godinu je otplata prethodnog kreditnog aranžmana Bih s MMF-om iz 2009. godine.

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine 6. decembra razmatrat će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a potom ga treba potvrditi i Dom naroda PSBiH u istom tekstu kako bi stupio na snagu.

Budžet BiH sastoji se praktično iz dva dijela, sredstava potrebnih za rad 74 državne institucije, kao i za plaće i naknade oko 22.370 zaposlenih, i sredstava za plaćanje međunarodnih obaveza BiH, odnosno ino dugova i kredita.

Dok dio institucija BiH ostaje u 2013. godini (kao i u fiskalnoj godini nakon te) isti kao i ove godine, odnosno 950 miliona KM od 1,738 milijardi ukupnog budžeta, dio koji se odnosi na otplatu vanjskog duga u 2013. godini je u odnosu na godinu prije porastao za nevjerovatnih 343.548.000 KM.

Budžet RS-a za 2013. godinu je pred Narodnom skupštinom RS-a i iznosi 1,945 milijardi KM. Budžet FBiH za 2013. godinu, za kojeg zeleno svjetlo treba dati i Dom naroda Parlamenta FBiH, iznosi 2,214 milijardi KM.

Oba bh. entiteta u svojim budžetima za narednu godinu već sad imaju projicirane deficite koje namjeravaju pokrivati međunarodnim kreditorskim sredstvima, prvenstveno onim iz najnovijeg stand by aranžmana s MMF-om odobrenog 26. septembra ove godine.

Ukupan iznos kreditnog aranžmana je 801 milion KM, a dijeli se u omjeru dvije trećine FBiH, trećina RS. Prva rata uplaćena je na dan odobravanja, a naredna dolazi do kraja ove godine. Ovim novcem otplaćuju se uglavnom prispjele rate iz prethodnog stand by aranžmana.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...