|

BiH u programima Evropske komisije za podršku naučno-istraživačkom radu

BiH u programima Evropske komisije za podršku naučno-istraživačkom radu
6
Klix.ba
29.11.2013. u 15:45
2
komentara
6

dijeljenja
BiH u programima Evropske komisije za podršku naučno-istraživačkom radu
Povezivanje obrazovanja, nauke i privrede, kroz višesektorski pristup, treba da doprinese ekonomskom razvoju zemlje. Interes Bosne i Hercegovine je da se snažnije uključi u Evropski istraživački prostor i izgradi institucionalne kapacitete koji će omogućiti aktivnije učešće u programima Evropske komisije kako istraživačkih institucija, tako i srednjih i malih preduzeća i državnih kompanija, kao i veću mobilnost naših istraživača.
U skladu sa projektom "Jačanje kapaciteta Ministarstva civilnih poslova BiH za učešće u programima EU koji se tiču naučno-istraživačkog rada“, a čiju realizaciju je finansirala Austrijska razvojna agencija (ADA), snimljen je videomaterijal u svrhu promocije učešća institucija iz BiH u FP7, EUREKA i COST programima i pripreme istraživača za naredni program Evropske komisije HORIZON 2020.

FP7 program se završava sa 2013. godinom i kreće novi program Evropske unije za podršku istraživanju i inovacijama pod nazivom HORIZON 2020 za period 2014-2020.godina, čiji budžet će biti iznad 70 milijardi eura.

Naši istraživači mogu da daju svoj doprinos evropskom istraživačkom prostoru, te da kroz uspostavljenu saradnju jačaju i sopstvene kapacitete. Bilo bi šteta da svi koji se bave naučnoistraživačkim radom ne iskoriste ove prilike i fondove i aktivnije se uključe u programe Evropske unije.


Iako kruži fama oko komlikovanog procesa prijavljivanja, deset videopriča koje možete pogledati na linku gore će vam prikazati mogućnosti učešća u programima FP7, EUREKA i COST u različitim istraživačkim oblastima, ali i uspješne primjere pojedinaca i institucija koja već koriste ova sredstva.


Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...