Zlatko Lagumdžija
0

BiH u najtežoj situaciji u posljednjih pet godina

FENA
Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je danas tokom sastanka s ambasadorima zemalja EU da se BiH nalazi u najtežoj političkoj i ekonomskoj krizi u posljednjih pet godina te da su procesi evroatlantskih integracija, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA), potpuno blokirani neradom i neodgovornošću bh. vlasti.

Na sastanku organiziranom na poziv Maryse Berniau, ambasadorice Francuske, zemlje koja predsjedava EU, Lagumdžija je izjavio da su našoj zemlji potrebne strukturalne reforme, počevši od Ustava BiH koji je pun nedostataka, da bi se država mogla uhvatiti ukoštac s neimaštinom, organiziranim kriminalom i korupcijom.

-Uspjeh na ovom polju je moguć samo ukoliko domaće vlasti preuzmu posao i odgovornost za ispunjenje obaveza iz SAA s više zajedničkog truda, a manje uzajamnih svađa i optužbi da bi se konačno odblokirali procesi EU integracija, naveo je lider SDP-a.

Kako je saopćeno iz ove stranke, on je ustvrdio da to neće biti moguće bez ustavnih promjena unutar BiH, gdje nezamjenjivu ulogu, pored bh. vlasti, treba da odigraju i predstavnici međunarodne zajednice.

To je osnovni preduvjet za smanjenje prisustva međunarodnih faktora u BiH i zatvaranje OHR-a, dodao je Lagumdžija.

Istakao je da je interes demokratskog svijeta, kao i EU i SAD ponaosob, da se na BiH i regionu jasno demonstrira nova američka vanjska politika i spremnost Evrope da odgovori na izazove koji su neminovni.