{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH u Evropskoj uniji nakon 2013.

N
21.8.2004. u 14:09
0
0
BiH u Evropskoj uniji nakon 2013.
0
BiH u Evropskoj uniji nakon 2013.
Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora vjerojatno će biti uzete u razmatranje za članstvo u Evropskoj uniji nakon 2013., ali bez obzira na to, sve tri zemlje mogu potpisati Sporazum o stabilizaciji i priključenju do 2007., osiguravajući tako zajedničko učlanjenje u Uniju, procjene su bečkog Instituta za međunarodne privredne studije.
Taj institut Hrvatsku smatra vjerojatnom članicom EU-a do 2008. ili 2009., dok se očekuje kako će euro zamijeniti hrvatsku kunu do 2010. ili 2012. Procjena je dio izvještaja instituta o zemljama u tranziciji.

Početkom sljedeće godine Hrvatska će započeti pregovore s EU-om o prijemu, ali se smatra nerealnim priključenje Uniji 2007. zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. Hrvatska privreda je na istoj razini kao i u zemljama u tranziciji koje su u EU ušle 1. maja ove godine, i ona je najrazvijenija zemlja u jugoistočnoj Evropi, zaključuje se u izvještaju instituta.

Makedonija ima razumne izglede za prijem do 2013. pod uvjetom da započne pregovore 2006. ili 2007.

Sofija je već završila svoje pregovore s Bruxellesom, dok bi Bukurešt razgovore mogao zaključiti do konca ove godine te će, ako se taj raspored održi, i Rumunjska i Bugarska biti na putu priključenja EU 2007., kako je i planirano.

Međutim, kašnjenje koje pogađa Rumunjsku također bi moglo imati utjecaj i na Bugarsku, budući da EU te dvije zemlje tretira kao “paket sporazum”, ističe se u izvještaju.

Nakon ulaska u Uniju, sve nove članice sučeljavaju se s uvođenjem eura. Prema izvješću instituta, zemlja s najboljim prognozama za brzo uvođenje eura je Bugarska koja bi svoju nacionalnu valutu mogla zamijeniti eurom do 2009.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoće li posjeta Predsjedništva BiH Srbiji značajnije promijeniti odnos između dvije zemlje?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: