{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH u EU samo kao labava federacija"

S
15.4.2009. u 22:12
0
111
"BiH u EU samo kao labava federacija"
0
"BiH u EU samo kao labava federacija"
Foto: AP
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je da vjeruje da BiH može ući u EU samo kao labava federacija dva ili tri entiteta zasnovana na etničkom principu, ali ni u kom slučaju kao jedinstvena zemlja.
Predsjednik Vlade RS je u intervjuu za agenciju Associated Press rekao da će se Srbi u BiH radije odreći članstva u EU nego Republike Srpske.

"Želimo da uđemo u Evropu samo ako možemo očuvati našu specifičnost i autonomiju", rekao je premijer RS i dodao da je teško postići kompromis u BiH o ključnim pitanjima i uporedio situaciju sa onom u bivšoj Jugoslaviji kada različiti narodi nisu mogli da pronađu način da žive zajedno i zemlja se na kraju raspala na šest država.

Dodik je istakao da je "samo BiH dopala sudbina bivše Jugoslavije".

"Narodi koji nisu mogli da pronađu način da žive zajedno u Jugoslaviji, sada bi trebalo da žive zajedno u žhibridnojž zemlji u kojoj svako gura svoj plan", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve tri strane nastavljaju sa pokušajima da političkim načinima ostvare nekadašnje ratne ciljeve - Bošnjaci da uklone etničku podjelu, Hrvati da dobiju svoj entitet, a Srbi da sačuvaju što veću autonomiju.

Dodik je naglasio da se cjelokupna politička diskusija i odnosi u BiH vrte u krug.

On je dodao da nema ništa protiv stvaranja trećeg (hrvatskog) entiteta, ali da taj entitet ne može da prelazi u RS.

Premijer RS je naveo da Srbi u BiH smatraju da BiH može biti federalna država, sastavljena od federalnih jedinica, gdje će nadležnost uglavnom biti u tim jedinicama, a ne kod centralne vlade .

AP navodi da je RS na međunarodne i domaće pokušaje da se nadležnosti prebace s entiteta na centralne institucije odgovarala prijetnjom da će povlačenjem svojih predstavnika iz tih institucija blokirati cijelu zemlju.

Dodik je rekao da su "samo tada stranci shvatili da smo ozbiljni" i dodao da su Srbi na taj način spriječili stapanje policija entiteta u jednu policiju.

"Mi to vidimo kao našu veliku pobjedu" - rekao je premijer RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: