Sesija Kruga 99
5

BiH u EU: Da li je previsoka cijena ekonomskog poticaja u zamjenu za trajno podijeljeno društvo

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 organizovala je sjednicu na temu "Bosansko pitanje u kontekstu evropskih političkih vrijednosti".

Na sesiji su govorili profesor Enver Halilović i profesor Nermin Tursić.

"Osnovne političke nevrijednosti Bosne i Hercegovine kao države uređene po Dejtonskom mirovnom sporazumu ili 'nesporazumu' su prvo individualna i kolektivna međusobna ugroženost umjesto međusobne slobode. Drugo individualna i kolektivna društvena, pravna i politička nejednakost umjesto jednakosti umjesto evropske vrijednosti jednakosti, te individualna i kolektivna društvena, pravna i politička neravnopravnost umjesto evropske vrijednosti ravnopravnosti", rekao je Halilović.

Dodao je da su osnovne političke vrijednosti Evrope, kao što je poznato, sloboda, jednakost i ravnopravnost.

"Bosanske i evropske političke vrijednosti su međusobno nesamjerljive, ako se stvari posebno posmatraju sa aspekta savremene političke filozofije i filozofije prava posebno sa aspekta Ronalda Dworkina jednog od najznačajnijih i najuticajnijih savremenih filozofa prava onda se u suštini u usporedbi evropskih i bosanski političkih vrijednosti može konstatirati da mi u ovom momentu imamo jedno pravo ili jedan Ustav koji nije čak ni legitimno donesen, nije donesen u okviru legitimnih institucija BiH, o kojem se građani BiH nisu izjašnjavali", rekao je Halilović

Istakao je da prema tome s obzirom na kriterije koje razvija Ronald Dworkin "može se kazati da ovaj Ustav jeste u pravnom smislu ustav, ali u moralnom smislu nešto što ne zadovoljava elementarne pretpostavke moralnog ustrojstva jedne države".

"Ukoliko je moral isključen iz društvenih odnosa onda to nisu društveni odnosi, onda su to neki odnosi kakvi vladaju u drugim zajednicama, među drugim bićima na Planeti", dodao je Enver Halilović.

O "licemjerju" EU

Profesor Nermin Tursić je kazao da nema nikakve dileme da su zajedničke temeljne vrijednosti jedan od najvažnijih faktora na kojima počiva Evropska Unija.

"Međutim, na osnovu dosadašnjih iskustva može se konstatovati da je unutar Europske unije uspostavljen ugovorni konsenzus oko sadržaja tih vrijednosti, ali pitanje je, koliko države članice u svojim nacionalnim i sistemima primjenjuju ove vrijednosti. Jasno je da postoji određeno odstupanje između političkih ideala kojima se proklamira željeni društveni poredak i evropske živuće stvarnosti, kao što postoje uzroci i posljedice takvog stanja", kazao je Tursić.

Dodao je da u posljednje vrijeme EU "licemjerno daje poticaj" ubrzanom pristupanja Bosne i Hercegovine njenom klubu država, a istovremeno insistira na održivosti instalirane etničke demokratije i ustavne diskriminacije koja se ogleda u mnogobrojnim problemima.

"Je li previsoka cijene za BiH da u zamjenu za ekonomski poticaj dobije trajnu legalizaciju podijeljene države i društva, ako znamo da u isto vrijeme srbijanske vlasti u koordinaciji sa entitetskim vlastima Republike Srpske promovišu 'velikodržavne ideje' u narativu projekta 'Srpskog sveta' koji podrazumijeva integraciju svih Srba u jedinstven 'politički narod'. Namjera je jasna. Jedinstven politički narod (nacija) treba da tvori i jedinstvenu 'srpsku državu'", istakao je Tursić.

Kakav pristup BiH treba imati

Dodao je da je nemoguće u ovom kontekstu političkih odnosa i promicanja vrijednosti ne spomenuti latentan odnos „evropskih vlasti“ prema bosanskohercegovačkim problemu, koji se očituje u neodgovornosti političkih elita prema pravnim obavezama i njihovom zanemarivanju implementacije internacionalnih presuda protiv države Bosne i Hercegovine.

"Zbog odsustava pravne države i 'vladavina prava' u BiH, domaće vlasti koriste inertnost Evropske unije pa ovaj ovom problem postaje političko, a ne pravno pitanje. Pomenute presude treba da posluže kao temelj za suspenziju teritorijalno- etničke diskriminacije i izgradnju demokratske strukture države i društva, upravo onakve kakva je definisana evropskim vrijednostima", kazao je Tursić.

Dodao je da EU treba da BiH posmatra kao jedinstvenu, suverenu državu kojoj je neophodna asistencija kako bi uspostavila pravnu državu sa razvijenom demokratskom strukturom, a ne friziranim oblikom pomoći koji bi se očitovao u ubrzanom pristupu, a koji će neminovno služiti kao mehanizam ucjene i miješanja u unutrašnje stvari od susjeda.

"Evropska unija treba usmjeri svoja nastojanja kao ojačanju demokratskih kapaciteta države BiH, da se odkloni svaki oblik diskriminacije, te da se unutrašnja pitanja rješavaju u skladu sa ustavom i zakonima kao unutrašnjim suverenim pravom. Bosni i Hercegovini treba da razvije vlastite demokratske vrijednosti, uspostavi građanski demokratski sistem, a na međunarodnoj sceni mora biti ravnopravnom subjektu međunarodnog javnog prava čije će interese zastupati i braniti zvanični predstavnici države u skladu sa međunarodnim javnim pravom, a ne da se zastupaju entitetski i etnički interesi", istakao je Tursić.

Na kraju je kazao kako bi BiH mogla da ujednači vrijednosti sa vrijednostima EU, a u svaki drugi oblik predstavlja apsolutnu koliziju sa svim demokratskim vrijednostima, pa i vrijednostima EU.