BiH
0

BiH u 2004. imala najveći deficit u regiji

NINA
Prema podacima za 2004., BiH je u usporedbi sa zemljama regije imala prošle godine najveći deficit tekućeg računa u iznosu od 17,3 posto BDP-a.

Deficit tekućeg računa predstavlja najveću prijetnju makroekonomskoj stabilnosti BiH, navodi se u izvješću koje je izradila Jedinica za ekonomsko planiranje i implementaciju Srednjoročne razvojne strategije BiH (PRSP). Ohrabrujuća je činjenica da se deficit tekućeg računa BiH smanjio u odnosu na 2003. kada je iznosio 17,7 posto, istaknuto je u izvješću.

Smanjenje deficita tekućeg računa je posljedica smanjenja trgovinskog deficita uzrokovanog povećanjem izvoza u odnosu na uvoz u posljednje dvije godine. Prosječni rast BDP-a u zemljama južne i istočne Europe u 2004. je bio približno 5,5 posto, što je u skladu s projekcijama iz PRSP.

U usporedbi s tim podacima, rast BDP-a u BiH od 5,7 posto u 2004. je iznad prosjeka, pokazujući pozitivne trendove u bh. ekonomiji. Rast nominalnog i realnog BDP-a se konstantno održao iznad 4 posto u posljednjih pet godina.