Zlatko Hurtić
0

BiH tri godine bez razvojne strategije

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
I pored zakona kojim su se vlasti u BiH obavezale da nastave sa pripremama i implementacijom državne strategije razvoja i što je u tu svrhu uspostavljena nova državna institucija - Direkcija za ekonomsko planiranje BiH 2007.godine, tri godine nakon isteka važnosti prve Srednjoročne razvojne strategije, BiH još nema državnu strategiju čime Vijeće ministara BiH direktno krši usvojeni zakon.

Međunarodni ekspert za oblasti razvojne ekonomije Zlatko Hurtić u razgovoru za Fenu ističe da i Evropska komisija i drugi donatori upućuju stalne zahtjeve da se proces pripreme i implementacije nove državne strategije ubrza.

Na poziv Vijeća ministara BiH, a u svojstvu eksperta Svjetske banke u BiH Hurtić je radio na pripremi izrade prve Srednjoročne razvojne strategije BiH 2004.-2007..

Krajem 2006., na poziv vlade Afganistana bio je vodeći međunarodni ekspert za pripremu Razvojne strategije Afghanistana koja je u junu 2008. prezentirana na međunarodnoj konferenciji u Parizu na kojoj je donirano oko 15 milijardi dolara za njenu implementaciju, a za što je dobio i priznanje Ureda predsjednika Afganistana.

Govoreći o efektima Srednjoročne razvojne strategije BiH 2004.-2007., Hurtić je podsjetio da je najveća vrijednost tog projekta bio proces te jačanje i izgradnja državnih institucija za pripremu i implementiranje sličnih državnih strategija u budućnosti.

  • To je bio prvi strateški dokument koji je nakon Daytona pripremljen i prihvaćen od vlasti BiH uz isključivo korištenje domaćih eksperata te da je bio podržan od sindikata, akademske zajednice, privatnog sektora, nevladinih organizacija itd., kazao je Hurtić dodavši da je implementacija strategije tekla dosta uspješno do kraja 2006: oko 75 odsto planiranih mjera i reformi bilo je implementirano, a među njima najznačajnija je bila reforma sistema indirektnog oporezivanja i uvođenje PDV-a.

Po njegovim riječima ključne reforme koje su se ticale unapređenja poslovne klime za rast privatnog sektora nisu ni do danas u potpunosti implementirane, mada je "Republika Srpska tu napravila bolje rezultate".

  • To je osnovni razlog što nisu ostvareni bolji rezultati u vezi za rastom zaposlenosti, kazao je Hurtić uz konstataciju da nije provedena ni reforma boračke zaštite koja je trebala osigurati da se izdvajanja za boračku populaciju, koja nisu imala socijalni karakter, ograniče u korist većih izdvajanja za siromašne budući da ta sredstva skoro da nisu ni postojala.

Hurtić je trenutno angažiran kao savjetnik u Ministarstvu ekonomije Afganistana na poslovima analize siromaštva.