Nebojša Radmanović
0

"BiH trenutno ne može otvarati nove ambasade"

SRNA
Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović smatra da zbog ekonomske situacije ne bi bilo moguće otvaranje novih ambasada BiH, niti bi one bile ekonomski opravdane, ma koliko to bilo politički poželjno.

"Ne postoji čak ni inicijalni prijedlog o mogućem otvaranju novih ambasada, a kamoli da je Predsjedništvo BiH o tome donijelo neku konačnu odluku", izjavio je Srni Radmanovićev savjetnik Đorđe Latinović.

Komentarišući tvrdnje medija da je ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj  nedavno zatražio otvaranje 12 novih ambasada, Latinović je podsjetio da samo Predsjedništvo BiH donosi konačnu odluku o otvaranju ambasade BiH u nekoj zemlji, dok ostali organi i pojedinci o tome mogu raspravljati i imati određen stav.

On je napomenuo da Predsjedništvo BiH do sada nije dobilo izvještaj o stanju diplomatsko-konzularne mreže, niti ga je u ovom trenutku  tražilo. 

"Istina je da je Predsjedništvo prošle godine, a i ranije, u nekoliko navrata tražilo određene informacije ili dopune informacija o stanju u Ministarstvu inostranih poslova u vezi sa stanjem u diplomatsko-konzularnoj mreži, te raspravljalo o nekoliko tadašnjih inicijalnih prijedloga o mogućem otvaranju novih ambasada BiH, ali se tada članovi Predsjedništva nisu usaglasili ni u pogledu njihovog otvaranja i broja, ni oko prioritetnih ciljeva spoljne politike BiH. Tako je ostalo do danas", kazao je Latinović.

On je dodao da je otvaranje novih ambasada BiH ostavljeno za budućnost, kada se steknu odgovarajući uslovi da Predsjedništvo procijeni da li ima potrebe, odnosno političke i ekonomske opravdanosti za njihovim otvaranjem.