BiH
0

BiH treba ubrzati izgradnju graničnog prijelaza Bijača

FENA
Potrebno je ubrzati izgradnju graničnog prijelaza Bijača, zaključeno je danas u Sarajevu na sastanku koji je inicirao Dragan Vrankić, predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH te ujedno ministar finansija i trezora.

Vrankić, koji je i na čelu Odbora za praćenje izgradnje četiriju dionica na autocesti koridor 5-C (dionice su predviđene ugovorom s EBRD-om), održao je ovaj sastanak s predstavnicima bh. državnih ministarstava finansija i trezora, komunikacija i prometa, sigurnosti te s predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje, Pravobranilaštva i Autocesta Federacije BiH.

Zaključeno je da stručni tim sastavljen od predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa, Uprave za indirektno oporezivanje, Autocesta FBiH i projektanta IGH u naredna tri dana sačini ekspertizu s jasno definiranim poslovima i zadacima za Upravu za neizravno oporezivanje na graničnom prijelazu Bijača te s poslovima i zadacima za Autoceste FBiH, kao i da predlože korake za ubrzanje izgradnje graničnog prijelaza Bijača i poddionice Bijača - Kravica.

Vijeće ministara BiH bit će izviješćeno o poduzetim aktivnostima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora.

S obzirom na preuzete obveze, a Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste koridor 5-C i granični prijelaz Bijača je parafiran 22. februara 2011. godine u Sarajevu, Republika Hrvatska izvodi završne radove na tom graničnom prijelazu, dok su radovi Bosne i Hercegovine usporeni, konstatirano je na sastanku.