Sastanak u Vladi FBiH
0

BiH treba podršku na evropskom putu

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas se susreo sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Belgije, na čelu sa predsjednikom Predstavničkog doma Patrichom Dewealom.

Delegacija belgijskog Parlamenta je u višednevnoj posjeti ovom dijelu Evrope sa ciljem upoznavanja sa ekonomskom i političkom situacijom, kao i načinima na koji im Belgija može pružiti pomoć. To je u direktnoj vezi sa činjenicom da će Belgija u drugoj polovini naredne godine preuzeti ulogu predsjedavajuće EU.

Na sastanku u Vladi Federacije razgovaralo se o "butmirskom procesu" i ustavnim promjenama, podršci međunarodne zajednice BiH na putu ka evropskim integracijama, kao i problemima vezanim za svjetsku ekonomsku krizu.

Patrich Deweal je ovom prilikom naglasio podršku Belgije integraciji balkanskih zemalja u EU i istakao nužnost da BiH kroz institucionalno jačanje i ustavne promjene brže krene tim putem.

Premijer Mujezinović istakao je ulogu međunarodne zajednice u ovim procesima i izrazio uvjerenje da će se kompromisom doći do neophodnih ustavnih rješenja. Ukazao je i na važnost uvođenja bezviznog režima za naše građane kako bi privrednici i biznismeni nesmetano ostvarili privrednu saradnju sa evropskim zemljama.

Federalni premijer je istakao nužnost poduzetih mjera Vlade radi fiskalne održivosti i stabilizacije Budžeta FBiH u sklopu aranžmana sa MMF-om i naglasio da je stanje bolje nego je bilo prije nekoliko mjeseci. Dalja stabilizacija će zavisiti i od odobrenja druge tranše kredita MMF-a, koja za FBiH iznosi oko 100 miliona KM, što bi značilo i ulazak u ekonomski stabilniju narednu fiskalnu godinu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.