BiH treba podršku na evropskom putu

S
Sarajevo-x.com
5.11.2009. u 11:44
0
0
BiH treba podršku na evropskom putu
0
BiH treba podršku na evropskom putu
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas se susreo sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Belgije, na čelu sa predsjednikom Predstavničkog doma Patrichom Dewealom.
Delegacija belgijskog Parlamenta je u višednevnoj posjeti ovom dijelu Evrope sa ciljem upoznavanja sa ekonomskom i političkom situacijom, kao i načinima na koji im Belgija može pružiti pomoć. To je u direktnoj vezi sa činjenicom da će Belgija u drugoj polovini naredne godine preuzeti ulogu predsjedavajuće EU.

Na sastanku u Vladi Federacije razgovaralo se o "butmirskom procesu" i ustavnim promjenama, podršci međunarodne zajednice BiH na putu ka evropskim integracijama, kao i problemima vezanim za svjetsku ekonomsku krizu.

Patrich Deweal je ovom prilikom naglasio podršku Belgije integraciji balkanskih zemalja u EU i istakao nužnost da BiH kroz institucionalno jačanje i ustavne promjene brže krene tim putem.

Premijer Mujezinović istakao je ulogu međunarodne zajednice u ovim procesima i izrazio uvjerenje da će se kompromisom doći do neophodnih ustavnih rješenja.
Ukazao je i na važnost uvođenja bezviznog režima za naše građane kako bi privrednici i biznismeni nesmetano ostvarili privrednu saradnju sa evropskim zemljama.

Federalni premijer je istakao nužnost poduzetih mjera Vlade radi fiskalne održivosti i stabilizacije Budžeta FBiH u sklopu aranžmana sa MMF-om i naglasio da je stanje bolje nego je bilo prije nekoliko mjeseci. Dalja stabilizacija će zavisiti i od odobrenja druge tranše kredita MMF-a, koja za FBiH iznosi oko 100 miliona KM, što bi značilo i ulazak u ekonomski stabilniju narednu fiskalnu godinu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: