{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH treba da uspostavi agenciju za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u krivičnoj oblasti

F
23.11.2006. u 12:26
0
0
BiH treba da uspostavi agenciju za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u krivičnoj oblasti
0
BiH treba da uspostavi agenciju za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u krivičnoj oblasti
U sklopu projekta "Podrška Komisiji za zaštitu podataka BiH" danas je u Sarajevu upriličen seminar za predstavnike agencija za provođenje zakona u BiH na kojem će biti razmatrane standardizirane policijske procedure u vezi s obradom i zaštitom osobnih podataka u skladu s evropskim standardima (konvencijama Šengena i Europola).
U središtu pažnje sudionika skupa bit će i pitanja vezana za okvirnu Odluku Vijeća Evrope za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u okviru policijske i sudske saradnje u krivičnoj oblasti.

Kako je u izjavi za bh. medije istaknuo predsjednik državne Komisije za zaštitu podataka Petar Kovačević, pravo na privatnost jedno je od temeljnih ljudskih prava koje se, među ostalim, ostvaruje i kroz institut zaštite osobnih podataka.

Prema njegovim riječima, BiH je u sklopu obaveza koje proistječu iz procesa stabilizacije i pridruživanja donijela Zakon o zaštiti osobnih podataka te formirala Komisiju za zaštitu podataka koja bi trebala prerasti u agenciju za zaštitu podataka na državnom nivou.

Kako se očekuje, inicijativa u vezi s uspostavom agencije za zaštitu podataka bit će proslijeđena Vijeću ministara BiH već početkom naredne godine.

Ova će agencija slično kao i komisija nadgledati različite aspekte provođenja Zakona o zaštiti osobnih podataka, postupati po žalbama građana, ali i vršiti inspekcije (planirane ili ad hoc).

Uvođenje standarda i instrumenata kojima bi trebalo biti onemogućeno protuzakonito postupanje na planu obrade osobnih podataka (sankcionirano Zakonom o zaštiti osobnih podataka) jedan je od uvjeta za liberizaciju viznog režima, a otvara i pitanja vezana za odnos prava na privatnost i javnog interesa.

Dvodnevni seminar, čiji sudionici razmatraju aspekte zaštite osobnih podataka u policijskom sektoru, drugi je iz ciklusa obuke javnih službenika koja se održava u sklopu projekta Podrške Komisiji za zaštitu podataka.

Predavači su eksperti iz agencija za zaštitu osobnih podataka iz Češke Republike i Kraljevine Španije.

Projekt Podrške Komisiji za zaštitu podataka BiH vrijedan milion KM finansira Evropska komisija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: