{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH treba da uspostavi agenciju za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u krivičnoj oblasti

F
23.11.2006. u 12:26
0
0
BiH treba da uspostavi agenciju za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u krivičnoj oblasti
0
BiH treba da uspostavi agenciju za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u krivičnoj oblasti
U sklopu projekta "Podrška Komisiji za zaštitu podataka BiH" danas je u Sarajevu upriličen seminar za predstavnike agencija za provođenje zakona u BiH na kojem će biti razmatrane standardizirane policijske procedure u vezi s obradom i zaštitom osobnih podataka u skladu s evropskim standardima (konvencijama Šengena i Europola).
U središtu pažnje sudionika skupa bit će i pitanja vezana za okvirnu Odluku Vijeća Evrope za zaštitu osobnih podataka obrađivanih u okviru policijske i sudske saradnje u krivičnoj oblasti.

Kako je u izjavi za bh. medije istaknuo predsjednik državne Komisije za zaštitu podataka Petar Kovačević, pravo na privatnost jedno je od temeljnih ljudskih prava koje se, među ostalim, ostvaruje i kroz institut zaštite osobnih podataka.

Prema njegovim riječima, BiH je u sklopu obaveza koje proistječu iz procesa stabilizacije i pridruživanja donijela Zakon o zaštiti osobnih podataka te formirala Komisiju za zaštitu podataka koja bi trebala prerasti u agenciju za zaštitu podataka na državnom nivou.

Kako se očekuje, inicijativa u vezi s uspostavom agencije za zaštitu podataka bit će proslijeđena Vijeću ministara BiH već početkom naredne godine.

Ova će agencija slično kao i komisija nadgledati različite aspekte provođenja Zakona o zaštiti osobnih podataka, postupati po žalbama građana, ali i vršiti inspekcije (planirane ili ad hoc).

Uvođenje standarda i instrumenata kojima bi trebalo biti onemogućeno protuzakonito postupanje na planu obrade osobnih podataka (sankcionirano Zakonom o zaštiti osobnih podataka) jedan je od uvjeta za liberizaciju viznog režima, a otvara i pitanja vezana za odnos prava na privatnost i javnog interesa.

Dvodnevni seminar, čiji sudionici razmatraju aspekte zaštite osobnih podataka u policijskom sektoru, drugi je iz ciklusa obuke javnih službenika koja se održava u sklopu projekta Podrške Komisiji za zaštitu podataka.

Predavači su eksperti iz agencija za zaštitu osobnih podataka iz Češke Republike i Kraljevine Španije.

Projekt Podrške Komisiji za zaštitu podataka BiH vrijedan milion KM finansira Evropska komisija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: