Evropska komisija
0

BiH treba da istinski ispuni ciljeve i uvjete za zatvaranje OHR-a

FENA
Bosna i Hercegovina treba da istinski ispuni ciljeve i uvjete za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, istaknuli su jučer u Briselu predstavnici Evropske komisije (EC) na plenarnom sastanku tijela za praćenje procesa reformi u BiH.

Kako je saopćeno iz Delegacije (EC) i Direkcije za evropske integracije BiH, EC je naglasio da je razvoj ustavnog okvira BiH prijeko potreban i da se popis stanovništva u cijeloj zemlji treba održati do 2011. godine.

Također, Komisija je pozdravila Prudski sporazum kao korak u dobrom pravcu. Najavljeni sastanak lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a u Mostaru će biti dobra prilika za nastavak ovog pozitivnog trenda, rečeno je.

Istaknuto je da je sada potrebno da se sporazum provede u konkretnu akciju i dobije širu političku podršku kroz demokratske institucije BiH.

EC je naglasio važnost provedbe Privremenog sporazuma i jačanja administrativnih kapaciteta u pogledu potpune provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U vezi s tim, EC je naglasio da se na državnom nivou mora uspostaviti uprava za državnu pomoć, kao što je to slučaj sa sektorom konkurencije.

Pozdravljeno je usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina te su vlasti BiH pozvane da pažnju usmjere na njenu provedbu.

BiH je potaknuta da poduzme mjere da bi riješila pitanje usklađivanja zakona za vođenje sudskih procesa za ratne zločine na državnom i entitetskom nivou i da poboljša zaštitu svjedoka.

EC je pozvao BiH da preduzme neophodne mjere da bi osigurala da se sudske procedure pravilno i pravovremeno provode, posebno kada su u pitanju ozbiljni predmeti ratnih zločina.

Priznajući izvjesni napredak u vezi s civilnim društvima i ljudskim pravima, Komisija je ohrabrila BiH da ulaže dalje napore da bi uspostavila regularnu i sistematsku komunikaciju s civilnim društvom.

Naglasila je da provođenje odluka Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH i dalje ostaje neriješeno pitanje. Konkretna akcija je također potrebna da bi se nagomilani sudski slučajevi narušavanja ljudskih prava riješili i osiguralo njihovo provođenje.

Komisija također očekuje stalnu akciju u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika i pritvorenih od policije i zatvorskih čuvara i slučajeve fizičkih napada na novinare.

Nadalje, naglašena je potreba za daljnjim poboljšanjem Zakona o nacionalnim manjinama.

Delegaciju EC-a na plenarnom sastanku predvodio je Pierre Mirel, direktor u Generalnoj direkciji za proširenje, a delegaciju BiH Vojin Mijatović, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara.