BiH
0

BiH sve manje zemlja porijekla ilegalnih migranata prema zemljama zapadne Evrope

FENA
Bosna i Hercegovina je sve manje zemlja porijekla ilegalnih migranata prema zemljama zapadne Evrope, ali i dalje ostaje zemlja tranzita za ilegalnu imigraciju iz zemalja Azije i Afrike prema zapadnoj Evropi i zemlja krajnjeg odredišta za manji broj migranata iz zemalja Azije i Afrike, podatak je iz izvještaja Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije u BiH.

Podaci govore da je u toku 2006. godine uočen novi trend ilegalne imigracije tako što migranti pokušavaju pribaviti vize za legalan ulazak u BiH, a nakon toga nastoje ilegalno ostati u Bosni i Hercegovini ili njenu teritoriju iskoristiti kao tranzitno područje u nastojanjima da uđu u zemlje zapadne Evrope. To je uočeno najčešće kroz pokušaj dobijanja viza na temelju studiranja u Bosni i Hercegovini, naučnih skupova ili kulturnih i drugih manifestacija. Primjetno je i to da se putem internet stranica pribavljaju informacije o predstojećim događanjima te se potencijalni ilegalni migranti prijavljuju putem elektronske pošte na fakultete ili na učešće na razne manifestacije.

U toku 2006. godine je za državljane visokog migracijskog rizika znatno povećan broj izdatih viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, i to iz Egipta, Indije, Palestine i Ugande, dok je znanto smanjen broj izdatih viza za državljane Irana, Kine, Moldavije, Pakistana, Šri Lanke, Sudana i Ukrajine.

U istoj godini je u ilegalnom prelasku državne granice (ulaz i izlaz) otkriveno 1.289 osoba, što je povećanje od skoro 97 posto u odnosu na 2005. godinu kada je registrirano 655 osoba.

Od ukupno 800 osoba otkrivenih u pokušaju ilegalnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu 483 osobe su otkrivene na graničnim prijelazima, a 317 van graničnih prijelaza.

Najveći broj ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu otkriven na granici sa Srbijom – 490 osoba, dok je broj otkrivenih ilagalnih ulazaka na granici s Hrvatskom iznosio 247 osoba, a na granici s Crnom Gorom – 63 osobe.

U istom razdoblju otkrioveno je 489 osoba u pokušaju ilegalnog izlaska iz BiH, od čega na graničnim prijelazima 270, a van graničnih prijelaza 219 osoba. Najveći broj ilegalnih izlazaka iz BiH evidentiran je na granici s Hrvatskom – 351 osoba, dok je broj otkrivenih ilegalnih izlazaka na granici sa Srbijom bio 132 osobe a s Crnom Gorom – šest osoba.

Osobe otkrivene u ilegalnom prelasku državne granice imale su državljanstva 27 zemalja. Najveći broj osoba koje su otkrivene u ilegalnom prelasku državne granice (ulaz i izlaz) jesu državljni BiH – 730 osoba.