Rezultati istraživanja
16

BiH svake godine gubi milione na javnim nabavkama

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Danas su u sali Atrija Hotela Europa prezentirani rezultati istraživanja kompanija koje učestvuju u javnim nabavkama.

"Izvlačimo različite informacije od medija i građana kako bismo imali konkretan uvid koje su istinske potrebe građana. Generalni nalazi projekta su da se direktno krši Zakon o javnim nabavkama i da se neregularnosti vrše u skoro svim fazama i to od tenderskih procedura do same faze implementacije. BiH svake godine gubi milione i milione sredstava na ovaj vid potrošnje, a javne nabavke su uglavnom neefikasne, neekonomične i nesvrsishodne", rekao je Mervan Miraščija, program koordinator u Fondu Otvoreno društvo BiH.

Međutim, on govori da dolazi do poboljšanja stanja u nekim malim ugovornim organima, ugovornim organima koji su "pod lupom" i u onima nad kojima međunarodno-finansijske institucije vrše monitoring.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Izvršen je monitoring 1.338 nabavki, ukupne vrijednosti 400 miliona KM. Interesantno je da su mediji također povećali svoje praćenje nad javnim nabavkama, što proporcionalno dovodi i do povećanja transparentnosti. Dakle, trend formalne transparentnosti donekle postoji. Također, jedan dio ugovornih organa transparentno objavljuje informacije o javnim nabavkama i na svojim portalima, što je također pohvalno, ali neki to i dalje kriju", kazala je Sandra Martinović iz Transparency Internationala.

Ona spominje da je jedan od ugovornih organa koji često krši Zakon o javnim nabavkama i ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres.

"Ono što je značajno i što prvo upada u oči jeste smanjenje konkurencije u javnim nabavkama. Međutim, mi smo nedavno uradili anketu u kojoj je 88 posto ispitanika kazalo kako smatra da je prisutno favoriziranje u javnim nabavkama, što neki podvode i pod korupciju. Kada smo ih pitali kako to procjenjuju, 71 posto ih je reklo da to rade putem tenderske dokumentacije. Nas čudi pasivnost kompanija koje učestvuju, koje vjerovatno ne žele da se zamjere, a neki predstavnici se i plaše", kaže Aleksandar Draganić iz Agencije za razvoj preduzeća Eda.