BiH
0

BiH suočena s ozbiljnim problemom u vezi sa zatvorskim sistemom

FENA
Bijeg Radovana Stankovića iz fočanskog zatvora ukazao je Policijskoj misiji Evropske unije - EUPM na činjenicu da je Bosna i Hercegovina suočena s ozbiljnim problemom u vezi sa zatvorskim sistemom. To je dovelo do imenovanja EUPM-ovog stručnjaka za pitanje zatvorskog sistema, koji ima zadatak istražiti šta se može učiniti da se vlastima u BiH pomogne da poboljšaju sigurnost u zatvorima.

To je šef Policijske misije EU brigadni general Vincenzo Coppola kazao na pres-konferenciji u Sarajevu, koju je nakon današnje radionice o unapređenju zatvorske službe zajednički održao s pomoćnikom ministra pravde BiH za izvršenje krivičnih sankcija Mustafom Bisićem i načelnikom Odjeljenja za nadzor u kazneno-popravnim ustanovama u RS-u Duškom Šainom.

Govoreći o rezultatima istraživanja zatvorskog sistema koji je uradio EUPM, Coppola je kazao da su zatvori posljednji element, ili veza, u lancu krivične procedure, jer "kao i u svim lancima, najslabija karika odlučuje o jačini lanca“.

"Najočigledniji element od interesa za policiju i sudstvo jeste sprječavanje počinioca da pobjegnu iz zatvora i unutarnji sistem, koji ne dozvoljavaju zatvorenicima da nastave svoje protuzakonite aktivnosti unutar zatvora. Drugim riječima, kada govorimo o sigurnosti u zatvorima, s policijskog stanovišta govorimo o redu u širem smislu - kako spriječiti pričinjavanje dodatne štete društvu“, naglasio je šef EUPM-a.

Upozorio je da ako osuđeni kriminalac uspije pobjeći, onda je to simptom nesposobnosti društva da pruži sigurnost svojim građanima.

Mustafa Bisić je naglasio da je današnja radionica održana da bi se zajednički ocijenio stupanj suradnje i razvoja zatvorskog sistema u BiH.

Podsjetio je da je 2005. donesen Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u BiH, koji je zahtijevao donošenje određenih podzakonskih propisa da bi se regulirali unutarnji život u zavodima, prava i dužnosti pritvorenika i zatvorenika te službenog osoblja.

“S ovom godinom smo u fazi zaokruživanja svih tih propisa, s oko 1.300 normi. Urađeno je više od 32 podzakonska akta i 12 izmjena i dopuna, što ukazuje na to koliko je složen i ozbiljan zatvorski sistem”, kazao je Bisić.

Bisić je kazao da su u toku i aktivnosti u izgradnji državnog zatvora. Krajem godine očekuje se raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju državnog zatvora, što se smatra velikim korakom u pogledu sigurnosti zavoda/zatvora.

“Sud BiH je već sada na izdržavanje kazne u entitete uputio 267 osoba, a, imajući u vidu da bi državni zavod za pritvor i zatvor bio kapaciteta oko 340 mjesta, to ukazuje na to da bi najsigurniji i najmoderniji zatvor u BiH mogao primiti najteže izvršioce krivičnih djela”, dodao je.

Bisić je istakao i “ohrabrujući podatak” da "statistika pokazuje da je u BiH minimalan broj bjegova iz zatvora u odnosu na statističke podatke iz okruženja".

Načelnik Odjeljenja za nadzor u kazneno-popravnim ustanovama u RS-u Duško Šain je kazao da je Zakon o pritvoru i zatvoru iz 2005. Republika Srpska uskladila s državnim i da je on stupio na snagu 1. augusta 2007. Na temelju tog zakona RS je donijela podzakonske akte koji su već u funkciji. Najavio je da će se u drugoj polovici godine u RS-u ići na donošenje novog zakona za izvršenje krivičnih sankcija.

“Poslije bjekstva Radovana Stankovića, mnoge stvari nisu kao što su bile. Zbog velikog broja osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora i nefunkcioniranja postojećih kapaciteta, pristupili smo izgradnji odjeljenja s maksimalnim obezbjeđenjem, kapaciteta 70 osoba. Prva faza je gotova, a druga počinje ovih dana, pa očekujemo do kraja godine da se to odjeljenje pusti u rad”, kazao je Šain.