Tarik Sadović
0

'BiH spremna preuzeti povjerljive dokumente'

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, odgovorio je na pismo visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane i dao pismenu garanciju da je BiH spremna preuzeti klasificirane-povjerljive dokumente INFOSEK politika i osigurati im adekvatnu zaštitu u skladu sa Sigurnosnim odredbama Vijeća EU.

Solana je prethodno, u pismu upućenom ministru Sadoviću, naglasio da je zaštita klasificiranih dokumenata jedan od uvjeta za primjenu Sporazuma o sigurnosti informacija između BiH i EU i da je državni sigurnosni organ Mađarske spreman da našoj zemlji ustupi ove dokumente, uz uvjet da ministar Sadović da pismenu garanciju njihove zaštite.

“Zadovoljstvo mi je da Vas obavijestim da je Centralni registar za pohranu i zaštitu NATO-klasificiranih podataka, smješten u Ministarstvu sigurnosti BiH, pripremio adekvatne mjere za ograničeni pristup, zaštitu, pohranu i prijenos ovih dokumenata, u skladu s Odlukom Vijeća EU i da je Misija BiH pri EU spremna da napravi sve neophodne aranžmane za njihov prijevoz iz Bruxelesa za Sarajevo, putem bh. diplomatske pošte “, kaže se između ostalog, u pismu ministra Sadovića, upućenog Javijeru Solani.

Ministar Sadović je također izrazio zahvalnost generalnom sekretaru EU na njegovoj pomoći u izgradnji administrativnog sistema BiH, posebno kapaciteta Sektora za zaštitu tajnih podataka u Ministarstvu sigurnosti BiH, uz napomenu, da zahvalnost duguje i vladi Republike Mađarske, koja je putem eksperata pomogla usklađivanje bh. sigurnosne legislative s evropskim standardima zaštite klasificiranih podataka.

Ispunjavanjem EU - sigurnosnih standarda zaštite klasificiranih podataka, Bosna i Hercegovina će biti korak bliže Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.