{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om

Klix.ba
30.1.2019. u 15:59
1.567
438
BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om
1.567
BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.
Prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost za saradnju s drugim zemljama potpisnicama.

Istovremeno će biti stvoreni uvjeti da mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, učestvuju na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS). Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

Ovaj ugovor datira još iz 1966. godine i u svijetu je poznat kao "svemirski ustav", s obzirom na to da su iz njega proizašli svi kasniji ugovori koji se odnose na istraživanje svemira, prava astronauta itd.

Osnovna načela ugovora su istraživanje svemira za dobrobit čovječanstva i u interesu svih zemalja, sve države imaju pravo na istraživanje i korištenje resursa u svemiru, nijedna država ne smije uključiti dio svemira u svoj sastav ili ga vojno okupirati, države ne smiju postaviti nuklearno oružje ili drugo oružje masovnog uništenja u Zemljinu orbitu, na druga nebeska tijela, ili u svemir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: