Tarik Sadović
0

BiH snažno protiv organiziranog kriminala

FENA
Bosna i Hercegovina snažno podržava projekt "Procjena prijetnji od organiziranog kriminala u zemljama jugoistočne Evrope (OCTA)", svjesna koristi koju će taj projekt donijeti našoj državi, balkanskog regionu, ali i cijeloj Evropskoj uniji, izjavio je danas ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

Tim riječima on se obratio učesnicima osme regionalne ministarske konferencije koja se održava na Brdu kod Kranja a posvećena je problemima ilegalnih migracija, organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"BiH snažno podržava borbu protiv organiziranog krimanala", poručio je ministar Sadović.

Govoreći o saradnji nadležnih institucija Albanije, Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, čiji predstavnici učestvuju na ovoj konferenciji, naglasio je da saradnja u domenu borbe protiv organiziranog kriminala mora dalje jačati posebno u dijelu vezanom za policijsko-obavještajnu saradnju.

Podrška zemalja Evropske unije izradi projekta "Procjena prijetnji od organizovanog kriminala u regionu jugoistočne Evrope (OCTA-e)" potekla je od prijedloga Slovenije u vidu postepenog uvođenja OCTA-e u zemljama ovog regiona i predstavlja primjenu postojećeg sistema Evropske unije u cilju rješavanja mreža organizovanog kriminala prisutnih duž takozvane "balkanske rute" te opasanosti koju one predstavljaju u pogledu mira, stabilnosti i prosperiteta cijelog regiona.

Na marginama konferencije "Brdo procesa", ministar Sadović će imati bilateralni susret sa slovenskim ministrom unutrašnjih poslova Dragutinom Mateom. Razgovarat će o međunarodnoj saradnji i operativnoj policijskoj saradnji, posebno o iskustvima Slovenije u procesu evropskih integracija i pomoći koju ona može pružiti BiH u pogledu edukacije, razmjene iskustva itd.