Kuvajtski fond
106

BiH se zadužila za novih 34 miliona eura radi izgradnje dionice autoputa kod Zenice

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je s predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanom Al-Ghanemom ugovor o zajmu za igradnju autoceste na Koridoru 5C, na dionici Nemila - Donja Gračanica.

Bevanda je kazao da su potpisali kreditni sporazum između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj i time omogućili dodatno ulaganje od 34 miliona eura za projekt autoceste Nemila - Donja Gračanica.

"Kuvajt već dugi niz godina podržava projekte u oblasti infrastrukture i drugih resora. Novcem koji će biti osiguran ovim kreditnim sporazumom finansirat će se dionica od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija Koridora 5C", kazao je Bevanda.

Naveo je da su uvjeti kredita povoljni i da je rok otplate 20 godina.

"Preciznije, rok otplate je 15 godina i 5 godina je grace period. Kamatna stopa je 2 posto godišnje", kazao je Bevanda.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Marwan Al-Ghanem je kazao da je današnja ceremonija važan korak saradnje Kuvajtskog fonda i Bosne i Hercegovine.

"Kuvajtski fond je u razvoju BiH prisutan od 1997. godine kada je učestvovao u finansiranju kreditne linije za Investicijsku banku BiH. Od tada je odobreno ukupno pet kredita po povoljnim uvjetima. Odobrena su i dva granta za tehničku pomoć", rekao je Al-Ghanem.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je istakao da je za ovu godinu planirano ozbiljno zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka, kako bi smanjili izloženost prema EIB-u i EBRD-u.

"Nadam se da ćemo do sredine godine imati zaokružen taj projekt i da će domaće banke za realizaciju koridora dati blizu 250 miliona eura i finansirati dionicu Mostar Sjever - Mostar Jug od 15 kilometara", kazao je Terzić.

Napomenuo je da potpisivanje kredita ne bi bilo moguće bez usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

"Da nismo usvojili zakon ne bismo imali realne parametre kako u tih 20 godina vratiti kredit", rekao je Terzić.