{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH se udaljava od EU i na posljednjem je mjestu zemalja jugoistočne Evrope

F
11.3.2008. u 11:29
0
0
BiH se udaljava od EU i na posljednjem je mjestu zemalja jugoistočne Evrope
0
BiH se udaljava od EU i na posljednjem je mjestu zemalja jugoistočne Evrope
Bosna i Hercegovina se trenutno više udaljava od EU, nego što se približava. Među zemljama jugoistočne Evrope zauzima posljednje mjesto kada je u pitanju stanje demokracije i tržišne privrede, a i radni učinak političke elite je najlošiji.
Ovo je ocjena u objavljenom Indeksu transformacije njemačke zaklade Bertelsmann, koji analizira kvalitet demokracije, tržišne privrede i političkog upravljanja u 125 zemlja u tranziciji.

Studija identificira političke slabe tačke i imenuje mjere za ponovno približavanje BiH Briselu.

Indeks transformacije od 2006. godine prvobitno je pokazivao pozitivni razvitak za zemlju. BiH je mogla da u u poređenju s 2003. poboljša kvalitet njene demokracije i tržišne privrede i da se u međunarodnom poređenju s 50. spusti na 37. mjesto, ali nije mogla da zadrži tu tendenciju.

Druge zemlje bivše Jugoslavije, prema rezultatima ove analize, pokazuju da se ovaj trend može zadržati.

Spisak političkih deficita u BiH predvodi propala ustavna reforma 2006. godine i izgubljene mogućnosti da se na taj način državno ustrojstvo racionalizira.

Kao posljedica izostalih reformi, zemlja i dalje boluje od neefikasnih regulativa, složene institucionalne strukture i nepostojećeg priznanja političkih elita za reforme i tješnje veze s EU.

Odluka međunarodne zajednice da odustane od zatvaranja Ureda visokog predstavnika ukazuje na nedovoljno povjerenje prema bh. institucijama da mogu same osigurati stabilnost.

"Više od 60 posto stanovnika BiH hoće integraciju u EU. Politička elita bi trebala odmah da pokrene konkretne korake koje bi približile zemlju članstvu u EU", ističe Josef Janning iz zaklade Bertelsmann.

U istraživanju se ocjenjuje da je međunarodni i evropski predvodnik među transformacijskim zemljama Češka, ispred Slovenije i Estonije. Slijede Mađarska, Litvanija, Slovačka i Poljska.

Od zemalja bivše Jugoslavije BiH je na posljednjem 40. mjestu, Srbija je na 31., Crna Gora na 30., Makedonija na 22., a Slovenija na drugom mjestu.

Istočnosrednja i jugoistočna Evropa se razlikuje od drugih svjetskih regija po tome što ima perspektivu za članstvo u EU kao bitnom podstreku za politički i ekonomski reformski proces, jedna je od ocjena studije.

Transformacijski indeks zaklade Bertelsmann analizira i ocjenjuje kvalitet demokracije, tržišne privrede i politički menadžment u 125 zemalja u razvitku i tranziciji.

Njemačka zaklada Bertelsmann je dobrotvorna zaklada koja se zalaže za opću dobrobit. Angažira se u međunarodnom sporazumijevanju, školstvu, ekonomiji, socijalnom i zdravstvom osiguranju i potpomaže mirno zajedništvo kultura.

Ovu dobrotvornu ustanovu je osnovao 1977. godine njemački medijski poduzetnik Reinhard Mohn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: