BiH
0

BiH se udaljava od EU i na posljednjem je mjestu zemalja jugoistočne Evrope

FENA
Bosna i Hercegovina se trenutno više udaljava od EU, nego što se približava. Među zemljama jugoistočne Evrope zauzima posljednje mjesto kada je u pitanju stanje demokracije i tržišne privrede, a i radni učinak političke elite je najlošiji.

Ovo je ocjena u objavljenom Indeksu transformacije njemačke zaklade Bertelsmann, koji analizira kvalitet demokracije, tržišne privrede i političkog upravljanja u 125 zemlja u tranziciji.

Studija identificira političke slabe tačke i imenuje mjere za ponovno približavanje BiH Briselu.

Indeks transformacije od 2006. godine prvobitno je pokazivao pozitivni razvitak za zemlju. BiH je mogla da u u poređenju s 2003. poboljša kvalitet njene demokracije i tržišne privrede i da se u međunarodnom poređenju s 50. spusti na 37. mjesto, ali nije mogla da zadrži tu tendenciju.

Druge zemlje bivše Jugoslavije, prema rezultatima ove analize, pokazuju da se ovaj trend može zadržati.

Spisak političkih deficita u BiH predvodi propala ustavna reforma 2006. godine i izgubljene mogućnosti da se na taj način državno ustrojstvo racionalizira.

Kao posljedica izostalih reformi, zemlja i dalje boluje od neefikasnih regulativa, složene institucionalne strukture i nepostojećeg priznanja političkih elita za reforme i tješnje veze s EU.

Odluka međunarodne zajednice da odustane od zatvaranja Ureda visokog predstavnika ukazuje na nedovoljno povjerenje prema bh. institucijama da mogu same osigurati stabilnost.

"Više od 60 posto stanovnika BiH hoće integraciju u EU. Politička elita bi trebala odmah da pokrene konkretne korake koje bi približile zemlju članstvu u EU", ističe Josef Janning iz zaklade Bertelsmann.

U istraživanju se ocjenjuje da je međunarodni i evropski predvodnik među transformacijskim zemljama Češka, ispred Slovenije i Estonije. Slijede Mađarska, Litvanija, Slovačka i Poljska.

Od zemalja bivše Jugoslavije BiH je na posljednjem 40. mjestu, Srbija je na 31., Crna Gora na 30., Makedonija na 22., a Slovenija na drugom mjestu.

Istočnosrednja i jugoistočna Evropa se razlikuje od drugih svjetskih regija po tome što ima perspektivu za članstvo u EU kao bitnom podstreku za politički i ekonomski reformski proces, jedna je od ocjena studije.

Transformacijski indeks zaklade Bertelsmann analizira i ocjenjuje kvalitet demokracije, tržišne privrede i politički menadžment u 125 zemalja u razvitku i tranziciji.

Njemačka zaklada Bertelsmann je dobrotvorna zaklada koja se zalaže za opću dobrobit. Angažira se u međunarodnom sporazumijevanju, školstvu, ekonomiji, socijalnom i zdravstvom osiguranju i potpomaže mirno zajedništvo kultura.

Ovu dobrotvornu ustanovu je osnovao 1977. godine njemački medijski poduzetnik Reinhard Mohn.