BiH
3

BiH se sjeća Palestine i Mijanmara na Dan obilježavanja Kudsa

Anadolija
U gradovima diljem Bosne i Hercegovine sutra će biti obilježen Dan Kudsa.

Ovim povodom, održat će se protestna šetnja od Begove džamije do Spomenika poginule djece Sarajeva kod BBI centra.

Udruženje "Mladi muslimani" organizira manifestaciju "Dan Kudsa 2012." Manifestacija će biti održana u Velikoj sali Općine Stari Grad u Sarajevu. U sklopu programa bit će izvedena poema o Palestini "Na kapiji domovine", čiji autor je Kemal Obad.

Poemu će izvesti glumac Alija Aljović. Zatim će biti prikazan dokumentarni film "Ubijena djeca Gaze", a učešće će uzeti i hor Hilal. Svaki gost na poklon će dobiti knjigu "Cionistički terorizam" koja je ovih dana izašla iz štampe u izdanju Udruženja "Mladi muslimani".

"Dan Kudsa" Udruženje "Mladi muslimani" obilježit će, pored Sarajeva, i u Kaknju, Visokom, Jablanici i Kalesiji, prikazivanjem filma "Ubijena djeca Gaze"

"Zadnji petak u ramazanu obilježava se kao Dan Kudsa. Za sve moralne, pravedne, humane, istinoljubive ljude na Zemlji ovaj dan predstavlja dan sjećanje i podsjećanja na političku, ekonomsku i humanitarnu katastrofu u kojoj se nalaze palestinski narod i država Palestina. Istovremeno, ovo je dan nade i vjere da će istina i pravda doći i do Palestine", kazao je za agenciju Anadolija (AA) sekretar Udruženje "Mladi muslimani" Anes Đunuzović.

Udruženje "Mladi muslimani" 13 godina zaredom organizira manifestaciju Dan Kudsa.

"Time BiH i njene građane uključujemo u red istinoljubivih država i naroda. Naš je cilj da obavjestimo i podsjetimo naše građane na dešavanja u Palestini, ali i da pošaljemo poruku našim vođama da budu od onih koji su pravedni i istinoljubivi, od onih koji će dostojanstveno opominjati na patnju Palestine i njenih građana", istakao je Đunuzović.

Ovo godine, dodao je Đunuzović, na obilježavanju Dana Kudsa bh. građani sjetit će se i stradanja muslimana u Mijanmaru.

"Pozvat ćemo javnost i naše lidere da učine što je u njihovoj moći da se zločin nad muslimanima u Mijanmaru što prije završi", kazao je Đunzović.

Dan Kudsa u organizaciji Muftijstva mostarskog bit će obilježen i u Mostaru. U holu Narodnog pozorišta Mostar, prozorski publicista Safet Pozder otvorit će izložbu “Palestina izbliza”, a uz koju će biti prikazan i desetominutni dokumentarni film o Palestini.

Također, u sali Narodnog pozorišta Mostar mostarski muftija Seid ef. Smajkić otvorit će manifestaciju “Dan Kudsa u Mostaru” i govoriti na temu “Šta je muslimanima Mesdžidu-l-Aksa”. Potom će Fatmir Alispahić govoriti na temu “Cionistička okupacija i genocid nad Palestincima”, Mirnes Kovač na temu “Aktuelno stanje u palestinskim enklavama” i sociolog Enes Ratkušić na temu “Palestina u Hercegovini”.